MNZ tik pred najemom samskega doma v Velenju, občina svetuje preložitev

0

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je danes Mestno občino Velenje obvestilo, da so pogajanja z zasebnim lastnikom samskega doma v Velenju, kjer MNZ načrtuje izpostavo azilnega doma, v zaključni fazi. Občina pa MNZ svetuje, naj do razrešitve vprašanj, povezanih s pobudo za referendum, k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopi.

MNZ občino v dopisu obvešča, da je postopek pogajanj z zasebnim lastnikom za najem prostorov samskega doma na naslovu Cesta Simona Blatnika 5 v Velenju v zaključni fazi, kar pomeni, da bodo lahko v kratkem pristopili k podpisu najemne pogodbe.

Ob tem MNZ navaja, da bodo, če bodo nastopile okoliščine za odprtje izpostave azilnega doma v Velenju, skladno z novembra lani sprejetimi sklepi sveta Mestne občine Velenje v izpostavi nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito, in sicer prednostno ranljive skupine s posebnimi potrebami, družine.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič pa je v odgovoru državnega sekretarja na MNZ Boštjana Šefica danes obvestil, da so na občini po tem, ko so bili novembra lani na mestnem svetu sprejeti omenjeni sklepi oz. zahteve v zvezi z izpostavo azilnega doma v Velenju, prejeli zahtevo za razpis naknadnega referenduma na sprejete sklepe. O tej zahtevi mora, kot je znano, župan po prejetju sodbe upravnega sodišča, kamor so se pritožili pobudniki referenduma, speljati nov postopek.

Ker obstaja možnost razveljavitve omenjenih sklepov mestnega sveta, o čemer seveda “odločitev še ni dokončno sprejeta”, je župan pristojnim na MNZ svetoval, naj k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopijo, “dokler se vsebina spora ne razreši”.

Župan predlaga tudi, da MNZ medtem opravi predstavitev projekta v Krajevni skupnosti Stara vas, kjer se nahaja samski dom in kjer so po navedbah župana “že v prvem valu beguncev izrazili pripravljenost, da bi sprejeli deset begunskih družin”.

MNZ v dopisu velenjski občini sicer pojasnjuje tudi, da je bilo na dan 26. januarja letos v Sloveniji na različnih lokacijah, namenjenih prosilcem za mednarodno zaščito, nastanjenih 258 oseb. Od tega v azilnem domu v Ljubljani na Viču 132 prosilcev, v izpostavi azilnega doma na Kotnikovi v Ljubljani 57 prosilcev, v izpostavi v Logatcu pa 34. Izven azilnega doma je bilo na omenjeni dan nastanjenih 35 prosilcev za mednarodno zaščito. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen