Zaradi orkana Matthew na jugovzhodu ZDA ukazali evakuacijo dveh milijonov ljudi

0

Orkan Matthew, ki je po tednu dni pustošenja v Karibih zahteval najmanj 27 smrtnih žrtev, se je čez noč pomikal preko Bahamov in naj bi danes zvečer dosegel, oplazil ali zgrešil obalo Floride v ZDA. Meteorologi niso povsem prepričani, kam natančno se bo orkan obrnil. V ZDA so ukazali evakuacijo okoli dveh milijonov ljudi.

Matthew je v torek udaril na Haiti s hitrostjo vetra okoli 230 kilometrov na uro in je opustošil jugozahodni del države. Do srede zvečer so uradno potrdili deset smrtnih žrtev, vendar je zahodni del otoka odrezan in komunikacije so slabe, zato lahko število še naraste. Za zdaj so potrdili 27 smrtnih žrtev – 23 na Haitiju in štiri na Dominikanski republiki -, številka pa bo še narasla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi orkana so na Haitiju za nedoločen čas preložili nedeljske predsedniške volitve. Te potekajo tudi v šolah in cerkvah, ki jih sedaj uporabljajo kot zavetišča. ZDA so proti Haitiju poslale približno tisoč vojakov in obljubile uvodno pomoč v višini 1,5 milijona dolarjev.

Matthew je vlado prisilil tudi, da je zaprla letališča po Bahamih in spremenila poti ladij do priljubljenih turističnih krajev. “Resno premislite, da se prestavite na višje ležeča območja,” je opozoril premier Perry Christie.

Ameriški Nacionalni center za orkane je sporočil, da bo glede na gibanje orkan dosegel Florido pozno danes. “Upamo na najbolje, toda pripravljeni smo na najhuje,” je povedal ameriški predsednik Barack Obama, ki je opozoril Američane, naj opozorila jemljejo resno.

Matthew je oplazil vzhodni del Kube in porušil ali poškodoval več hiš v mestu Baracoa in njegovi okolici. Dosegel je tudi ameriško vojaško bazo in taborišče za osumljene teroriste Guantanamo.

Največji orkan na območju v zadnjem desetletju se je potem pomikal naprej proti severu preko Bahamov. V ZDA so ukazali evakuacijo okoli dveh milijonov ljudi. Večinoma z obalnih območij Floride, pa tudi v Južni in Severni Karolini in Georgii.

Oko orkana ima premer 75 kilometrov in čeprav meteorologi niso prepričani, kako se bo obrnilo, bo skoraj zagotovo vsaj oplazilo del kopnega. (sta)

orkan-matthew

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen