Fištravec spet dela sramoto Mariboru in Sloveniji. Grobo zavrnil povabilo častnega konzula Republike Kazahstan v RS na slavnostno odprtje konzulata v Mariboru!?

12

Častni konzuli Slovenije so izrednega pomena za odpiranje vrat slovenskemu gospodarstvu na tujih trgih, še posebej na tistih zunaj EU, je bilo slišati na današnjem uvodnem delu njihovega srečanja na Gospodarski zbornici Slovenije. Častni konzuli so izpostavili predvsem okrevanje slovenskega gospodarstva, ki odpira številne priložnosti.

Gospodarska diplomacija je eden od stebrov slovenske zunanje politike, je v izjavi za medije ob odprtju dvodnevnega srečanja v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v Ljubljani poudaril zunanji minister Karl Erjavec. Ta diplomacija pa uspešno deluje tudi prek mreže častnih konzulov.

“To so ljudje, ki prihajajo iz poslovnega sveta, imajo izkušnje in določene povezave na domačih trgih in lahko odprejo določena vrata,” je še izpostavil Erjavec. Slovenija mrežo častnih konzulov zato nenehno širi, je povedal.

A ta zelo pomembna dejstva očitno ne ganejo lokalnih politikov (beri: politikantov) kot je denimo mariborski župan Andrej Fištravec. 12. oktobra se v Mariboru namreč slavnostno odpira častni konzulat Republike Kazahstan s sedežem v Mariboru, ki bo teritorialno pokrival večino slovenskega ozemlja, drugi manjši častni konzulat bo imel sedež v Novi Gorici.

Fištravec je namreč grobo zavrnil osebno povabilo častnega konzula, sicer znanega mariborskega notarja Gorazda Šifrerja. Verjeli ali ne: Fištravec je v ožjih krogih na MOM celo razlagal, da ima kaj pametnejšega za početi kot hoditi na odprtje “nekih” častnih konzulatov. Ta “neka”, izredno bogata Republika Kazakhstan bo v naslednjih letih v regijo srednjeevropskih držav, kamor spada tudi Slovenija, vložila kar za 45 milijard evrov investicij, a Fištravec se očitno raje še vedno pajdaši s Kitajci in Arabci, ki do sedaj v Maribor niso vložili enega samega evra.

Spoštovanemu častnemu konzulu Republike Kazahstan v Republiki Sloveniji, g. Gorazdu Šifrerju, smo poslali nekaj vprašanj v zvezi s sodelovanjem s to bogato državo, in ga hkrati prosili za pojasnilo z zapletom z dobesedno neotesanim mariborskim županom.

[su_box title=”Za mariborskega župana Fištravca je predstavništvo bogate Republike Kazahstan v Sloveniji nepomembna zadeva”]Zakaj Republika Kazahkstan sploh odpira konzulat v Mariboru?
Funkcija častnega konzula je danes v diplomaciji vse bolj pomembna, predvsem v smislu povezovanja držav. Častni konzul je oseba, ki se neprofesionalno ukvarja z zastopanjem interesov tuje države in njenih državljanov (v tem primeru Republike Kazahstan) v matični državi. Republika Kazahstan ima ambasado na Dunaju, ki jo vodi nj. eksc. g. veleposlanik Kairat Sarybay, z Republiko Slovenijo pa bo sodelovala preko dveh častnih konzulov.
Kateri so srednjeročni interesi Republike Kazakhstan v Mariboru? Investicijski, izobraževalni?
Interesi Republike Kazahstan so predvsem v spodbujanju in razvijanju odnosov na področju kulture, znanosti, izobraževanja in gospodarstva.
Na kakšen način bo potekalo sodelovanje z Univerzo v Mariboru?
Univerza s povezovanjem znanja, raziskav in gospodarstva, s sodelovanjem lokalnih skupnosti in razvojnih deležnikov, želi na več kot 40 let starem temelju znanja, povezati in realizirati razvojne potenciale na nivoju širše Vzhodne kohezijske regije. Tako so se začeli intenzivno povezovati z vsemi akterji, to povezovanje pa se mora realizirati z razvojnimi pobudami in projekti, ki bodo prinesli realno dodano vrednost in rezultate. To je povzeto z njihove spletne strani in smiselno daje odgovor tudi na vaše vprašanje.
Držijo informacije, da naj bi bila v Sloveniji 2 častna konzula Repulike Kazahstan, vi in en zadolžen samo za področje Obale (Dimitrij Piciga)?
Konzularno območje Konzulata Republike Kazahstan v Republiki Sloveniji s sedežem v Mariboru obsega občine Maribor, Celje, Ljubljana, Ptuj, Novo mesto, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Krško, Kranj, Velenje in Trbovlje. Častni konzul Dimitrij Piciga vodi konzulat v Novi Gorici in bo slavnostno odprtje v mesecu novembru.
Kako komentirate dejstvo, da se župan Maribora Andrej Fištravec ne želi udeležiti odprtja častnega konzulata v Mariboru drugi teden?
S protokola Mestne občine Maribor so nas 1.7.2016 obvestili, da so županu vnesli ta dogodek v koledar in potrdili njegovo prisotnost na otvoritvi ter me prosili, da jih o podrobnostih pravočasno obvestim. Program otvoritve, z zaprosilom za morebitne pripombe, smo jim poslali 20.9.2016, nakar so nam 27. 09. 2016 sporočili (brez dodatne obrazložitve), da bosta namesto župana prišla gospa Marjeta Kristofić Jamnik in gospod Saša Pelko, kar sem mi z vidika pravil protokola ni zdelo dobro. Morda tako razmišljajo tudi sami, saj so mi 5. 10. 2016 sporočili, da se s strani Mestne občine Maribor nihče ne bo udeležil slovesnosti. Župan mi, kljub temu, da je sprva tudi meni osebno potrdil prisotnost, ni dal nobenega odgovora, zato težko komentiram kaj si in česa si ne želi. [/su_box]

andrej-fistravec-roka-kazahstanMariborski župan Andrej Fištravec je še enkrat več pokazal svojo gospodarsko in siceršnjo omejenost. Zanj je častni konzulat Republike Kazahstan v naši državi kar “neki” častni konzulat…

Št. komentarjev: 12
 1. gogi pravi

  Mariborčani kdaj boste nesposobnega in nesramnega Fištravca zanesli ven iz občinskega fotelja?

 2. frantušek pravi

  Paziti se je treba šoferje s klobuki, če ga nosi župan pa toliko huje.

 3. hlod pravi

  Dobar je ovaj Fistra!

 4. državljanslo pravi

  To ste izvolili v MB. Ravno tako kot lopova v LJ. Slovenski narod očitno nima dovolj pameti in domoljubja, da bi bil sposoben upravljati z lastno državo. Vedno bolj jasno je zakaj smo bili celo zgodovino hlapci.

 5. egon pravi

  Katastrofa! A ta bedak sploh ve, zakaj je župan? Zaradi lastne promocije ali zaradi tega, da mestu pomaga iz bede? Definitivno najslabši župan Maribora v zgodovini samostojne Slovenije.

 6. franjo pravi

  Kot pravimo na štajerskem: butl od butla…

 7. Pesjanar pravi

  Fištra se bo tako dolgo bratil z Kitajci dokler mu ne bodo dali jasnega odgovora na vprašanje koliko očetov ima vsak Kitajec,Fištra ne verjame da so lahko od samo dveh jajc tako rumeni……

 8. raft pravi

  egon pravi:

  Katastrofa! A ta bedak sploh ve, zakaj je župan? Zaradi lastne promocije ali zaradi tega, da mestu pomaga iz bede? Definitivno najslabši župan Maribora v zgodovini samostojne Slovenije.
  ———————
  Kanglerja, ki je bil edini dobri župan Maribora v samostojni Sloveniji, pa je nasilno odnesla srbsko-komunajzarska mariborska banda.

 9. štajerc pravi

  Moron klobučarski kmetavzarski nesocializirani zadeti.

 10. Narim pravi

  07. 10. 2016 ob 06:40
  Raft skazu :

  egon pravi:
  Katastrofa! A ta bedak sploh ve, zakaj je župan? Zaradi lastne promocije ali zaradi tega, da mestu pomaga iz bede? Definitivno najslabši župan Maribora v zgodovini samostojne Slovenije.
  ———————
  Kanglerja, ki je bil edini dobri župan Maribora v samostojni Sloveniji, pa je nasilno odnesla srbsko-komunajzarska mariborska banda.

  ___
  Dam si ga pelta.
  Na vrt si ga postavta.

  😛

 11. linke pravi

  raft

  a si Auerja pozabu..
  pa ne vem, kaj se usajaš.
  oni so izvolili, kar imajo.
  mi žabarji isto.
  v čemu je problem??

 12. Petrovc pravi

  BRAVO, BRAVO, BRAVO, G. A. FIŠTRAVAC!
  Popolnoma pravilna odločitev!
  Kdo pa je, ta kljukec Gorazd Šifrer! Še en nategovalec tipa Meh, ki je pokradel državi 500.000 Euro, Kazahstanskim invalidom pa 300.000 Euro!
  desničarji, z Janšo na čelu, POJMA NIMAJO o stanju v svetu! Biti konzul pa pomeni živeti v deželi, imeti vplivne prijatelje in delati posle! Končno pa tudi poznati njih kulturo! In biti tako tehnično, kot poslovno IZOBRAŽEN in z izkušnjami!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Vsega tega pa Gorazd Šifrer NIMA!
  Končno pa ga bomo IZ KAZAHSTANA VRGLI!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen