V Alepu prvič po več kot dveh tednih brez zračnih napadov

0

Sirska in ruska vojska sta po več kot dveh tednih silovitega bombardiranja sirskega mesta Alep na severu države začasno zaustavili napade na to mesto. Kot poroča Sirski observatorij za človekove pravice, je bilo današnje jutro v mestu mirno. Alep je bil tudi priča najmirnejši noči po spodletelem dogovoru o prekinitvi ognja minuli mesec.

Sirska vojska je v sredo zvečer sporočila, da bo zmanjšala letalske napade na Alep, da bi lahko civilisti odšli iz vzhodnega dela mesta, ki je pod nadzorom upornikov. Po navedbah Združenih narodov prisotnost sirske vojske ob vhodu in izhodu iz vzhodnega predela mesta prebivalce odvrača od tega, da bi mesto zapustili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Alep je bil v minulih dneh priča najhujšim zračnim napadom sirske in ruske vojske od začetka državljanske vojne leta 2011. Hkrati je sirska vojska skupaj z zavezniki začela z napadi na položaje uporniških sil in napreduje proti središču mesta.

Sirski observatorij za človekove pravice sile je sporočil, da sile, zveste režimu, zdaj nadzorujejo polovico okrožja Bustan al Baša, ki je blizu središča Alepa. Po navedbah observatorija gre za najpomembnejše napredovanje režimskih sil v tem mestu od leta 2013.

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je medtem opozoril, da bo vzhodni del Alepa spričo silovite ofenzive vladnih sil ob podpori ruskih sil do konca leta morda povsem uničen, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sirski observatorij za človekove pravice medtem poroča, da je bilo v eksploziji na severu Sirije na mejnem prehodu s Turčijo ubitih najmanj 29 sirskih upornikov. Kaj je povzročilo eksplozijo, v kateri je bilo tudi okoli 20 ranjenih, po navedbah observatorija za zdaj ni znano.

Je pa teroristična skupina Islamska država sporočila, da je “vojak kalifata” sprožil avtomobil bombo, ko so uporniški borci na mejnem prehodu Atme vstopali v Sirijo. IS v izjavi še sporočila, da je bilo v napadu ubitih več poveljnikov islamistične skupine Ahrar al Šam.

Turška tiskovna agencija Anadolu je poročala, da je eksplozija odjeknila med menjavo straže. Uporniki so bili v preteklosti na tem mejnem prehodu že tarča napada. IS je prevzela odgovornost za samomorilski napad, v katerem je bilo sredi avgusta ubitih najmanj 32 ljudi. (sta)

alep-dim

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen