Trump želi voditi državo kot svoja podjetja, v Washingtonu pa medtem odprl svoj nov hotel

1

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v sredo obiskal svoj novi hotel v Washingtonu in dejal, da želi državo voditi kot svoja podjetja. Demokratska kandidatka Hillary Clinton pa je menila, da je prav to težava.

Trump je v torek obiskal svoje igrišče za golf, v sredo pa še hotel v Washingtonu, obiska pa sta sprožila vprašanja, ali se je v pričakovanju poraza že začel boriti za ohranitev svojega poslovnega imperija. Trump je takšna namigovanja CNN odločno zavrnil in dejal, da je prišel le izrazit podporo svojim otrokom.

Med direktorji, ki so se udeležili slavnostnega rezanja traku pred sicer že odprtim Trumpovim hotelom v Washingtonu, je bila tudi njegova hči Ivanka. Kandidat je opomnil, da je bil hotel dokončan pred rokom in za manj denarja, kot je znašal predračun.

Clintonova je bila medtem na Floridi, kjer je dejala, da Trump ne plačuje delavcem in izvajalcem, da uporablja poceni kitajsko jeklo in zaposluje nezakonite priseljence. S tem je po njenih besedah model vsega, kar je narobe z ameriško ekonomijo.

Trumpov luksuzni hotel v Washingtonu ne dobi dovolj bogatih gostov in cene nočitev so krepko padle, podobno usodo pa doživljajo tudi drugi proizvodi, ki nosijo njegovo ime.

Clintonova je imela ob sebi kuharskega mojstra Joseja Andresa, ki je zaradi Trumpovih izjav o priseljencih odpovedal sodelovanje pri hotelu, zaradi česar ga je Trump tožil.

Demokratka je svoj 69. rojstni dan proslavila tudi na televiziji v španskem jeziku Univision, kjer so ji podarili tekilo in torto z njenim obrazom. Stevie Wonder pa ji je med oddajo na televiziji pel kot “gospe predsednici”.

Trump jo je kasneje v Severni Karolini obtožil, da le spi in nima moči za vodenje kampanje. Sam je pred belim občinstvom predstavil pobude za pomoč temnopoltim Američanom z mikro posojili in porabo denarja, namenjenega beguncem, za temnopolte v mestih ter več policije.

Zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame je ponovno označil za katastrofo in napovedal njeno ukinitev. Pri tem mu pomaga vladna ocena, da se bodo premije za zavarovanja v okvirju reforme prihodnje leto dvignile za 25 odstotkov.

Vendar pa je glede na večino anket že prepozno in v sredo je prišla na dan anketa tiskovne agencije AP, ki Clintonovi daje 14 odstotkov prednosti pred republikancem. Demokratka vodi z 51 proti 37 odstotkom. Anketa ugotavlja, da ima na svoji strani podporo 90 odstotkov demokratov, Trump pa le 79 odstotkov republikancev, pri čemer je v ZDA skoraj dvakrat več registriranih demokratov kot republikancev.

Kar 74 odstotkov vseh udeležencev ankete meni, da bo na volitvah 8. novembra zmagala Clintonova. Pozitivno mnenje o njej ima 46 odstotkov volivcev, o Trumpu pa le 34 odstotkov.

Analiza AP ugotavlja, da imajo demokrati v 12 najpomembnejših državah za izid volitev najetih 4900 plačanih uslužbencev, ki pozivajo ljudi na volišča, republikanci pa le 1500.

V 37 zveznih državah, kjer potekajo predčasne volitve, je bilo doslej oddanih že 12 milijonov glasov. V Severni Karolini je bilo med udeleženci predčasnih volitev doslej 47 odstotkov demokratov in 29 odstotkov republikancev.

Clintonova je za proslavitev zmage najela poslopje razstavnega centra Javits v New Yorku ob reki Hudson. Vabila podpornikom in novinarjem so že izdana.

Trump bo volilne izide najverjetneje pričakal v svoji stolpnici na 5. aveniji na Manhattnu. (sta)

hotel-trump-washington

Število komentarjev: 1
  1. beogradžanka pravi

    Prav zanimive novice, in to samo na POLITIKIS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen