Romana Tomc: »Reforme so ključne za boljše življenje ljudi«

0

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o makroekonomskih razmerah v Grčiji, njihovih strukturnih reformah in učinkih ter obetih za prihodnost. V svojem uvodnem govoru je Komisar za gospodarske in finančne zadeve, Pierre Moscovici povedal, da so statistični podatki dobri in da je v preteklem letu Grčija zabeležila gospodarsko rast.

Svoje mnenje je ob robu razprave podala tudi evropska poslanka Romana Tomc: “Statistični podatki so eno, realnost pa je nekaj popolnoma drugega. Na eni strani imamo pozitivne podatke, na drugi strani pa še vedno prevečkrat slišimo, da ljudje v Grčiji živijo zelo slabo, da vlada brezposelnost in revščina”.

Da bi rešila svoje finančne probleme, si je Grčija v preteklih letih izposodila ogromno denarja, evropske institucije pa so v zameno za ta denar od nje zahtevale učinkovito izvajanje strukturnih reform, za katere se zdi, da so večinoma ostale le prazne obljube. »Veseli me, da je Grčija zabeležila rast. Vendar se sprašujem, kaj je bilo pravzaprav resnično narejenega? Grčijo čaka še veliko dela na področju sanacije bančnega sistema, privatizacije, vzdržnosti pokojninskega sistema, reforme trga dela in ustvarjanja boljšega podjetniškega okolja«, je poudarila Romana Tomc.

Grčija bi morala biti bolj odločna pri izvajanju strukturnih reform, Evropska komisija pa bolj realna pri oceni napredka. “Kljub temu, da imam veliko pomislekov, Grčiji želim veliko uspeha pri nadaljnjem izvajanju nujnih reform. Predvsem zato, ker je to ključnega pomena za boljše življenje za vse ljudi, za njihovo prihodnost. In to je glavni razlog, zakaj države potrebujejo reforme. Ne zaradi EU, ne zaradi bank, ampak zaradi ljudi”, je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

romana-tomc

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen