Merklova znova kritizirala zaprtje balkanske poti za begunce

1

Nemška kanclerka Angela Merkel je za nemški časnik Die Zeit znova kritizirala zaprtje balkanske poti za begunce. Poudarila je tudi, da je edina primerna rešitev dogovor med Evropsko unijo in Turčijo o reševanju begunske krize ter da se njena osnovna načela v begunski politiki niso spremenila, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je še dejala glede zaprtja balkanske begunske poti, je to zaprtje, nekaj tednov preden je začel veljati dogovor med EU in Turčijo, res pripeljalo do tega, da je v Nemčijo prišlo nekaj manj beguncev, jih je pa zato okoli 45.000 prispelo v Grčijo.

“Če me vprašate, ali je zaprtje balkanske poti rešilo problem, lahko jasno rečem, ne,” je še dejala.

Pojasnila je tudi, da so se njene izjave, da so bile storjene napake, nanašale na “celoten sistem evropske begunske in migrantske politike”. Dejala je še, da je tudi Nemčija odgovorna za nezadovoljivo dublinsko uredbo. “Kajti več let smo se branili, da bi evropeizirali zaščito zunanjih meja,” je dejala Merklova.

Nemška kanclerka je tudi napovedala okrepljeno delovanje v Afriki. Izrazil je prepričanje, da so “naša varnost, naše življenje v miru in naš nadaljnji razvoj povezana z življenjskimi razmerami ljudmi, ki živijo daleč stran od nas”.

“Nemčija je bila dolgo časa zadovoljna, ker ni bilo nobenih beguncev, sedaj se moramo s to težavo soočiti. Mislim, da ta težava ne bo izginila, če se bomo zatekli k največji ignoranci, distanci in zapiranju,” je še opozorila Merklova. (sta)

angela-merkel-begunec2

Število komentarjev: 1
  1. frantušek pravi

    Zakaj Merklova tekoče govori jidiš?
    Malo več prostora za izvoljeno ljudstvo v Syriji, Merklova pa fejst pomaga!
    Zakaj?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen