Dr. Zver: EU potrebuje politično neodvisen mehanizem za zaščito vladavine prava v državah članicah

0

Dr. Zver o uvedbi mehanizma EU za demokracijo, načelo pravne države in temeljne pravice (25.10.2016)

 

Evropski poslanci so v torek, 25. oktobra, na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljali o uvedbi mehanizma EU za demokracijo, načelo pravne države in temeljne pravice. V razpravi je sodeloval tudi vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver.

“Politično neodvisen mehanizem za demokracijo, načelo pravne države in temeljne pravice je eden ključnih ukrepov za vladavino prava v Evropski uniji. Predvsem tak mehanizem potrebujemo v postsocialističnih državah”, je izpostavil dr. Zver in poudaril, da si za vzpostavitev takega mehanizma prizadeva že dolgo.

Spomnil je na primer Slovenije, ko je tri tedne pred parlamentarnimi volitvami brez dokazov v zapor odšel prvak opozicije, Janez Janša, po volitvah in 6 mesečnem zaporu pa bil opran vseh obtožb. “V takih hudih zlorabah bi morala Unija takoj reagirati, pa ni”, je dejal dr. Zver.

Opozoril je, da četudi EU dobi ustrezen mehanizem za zaščito demokracije, načela pravne države in temeljnih pravic, obstaja nevarnost, da bi nekateri ta mehanizem izrabljali v politične namene. “To se je v preteklosti že dogajalo”, je dejal in kot primer izpostavil Madžarsko.

“Če nam bo spodletelo pri zagotavljanju nepristranskosti uporabe tega mehanizma, bodo državljani EU zavrnili takšno posredovanje EU, evro skepticizem pa se bo še naprej večal”, je poudaril dr. Zver.

“Šele, ko bomo v Evropski uniji poskrbeli za resnično vladavino prava, bomo lahko govorili o evropski blaginji”, je zaključil dr. Milan Zver.

milan-zver-eu2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen