V Franciji začeli rušenje migrantskega taborišča v Calaisu, polovico migrantov že “odselili”

0

Delavci ob spremstvu policije so danes popoldne začeli rušiti barake in šotore v begunskem taborišču džungla v francoskem pristanišču Calais, od koder so se pred tem umaknili migranti in begunci, ki so večinoma želeli v Veliko Britanijo.

Delavci z motornimi žagami uničujejo lesena bivališča in z gradbenimi stroji odvažajo razbitine iz taborišča, ki se blizu pristanišča razteza na štirih kvadratnih kilometrih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odeje, vzmetnice, obleke, posodo in potovalne kovčke pa polagajo na kupe lesa in polivinila, ki so jih migranti uporabljali za gradnjo šotorov in zasilnih bivališč.

Pred začetkom del so prostovoljci in državni uslužbenci preverili, ali so bivališča res prazna.

Policija je zaprla območje, kjer poteka rušenje, saj v delih taborišča še vedno živijo migranti.

Ob začetku rušenja sta danes skoraj sočasno zagorela dva požara, ki pa so ju gasilci hitro pogasili, še navaja AFP.

Od ponedeljka, ko so francoske oblasti s ciljem uničenja taborišča začele evakuacijo beguncev, so jih doslej brez incidentov iz taborišča umaknile več kot 3000.

Okoli 2700 odraslih so z avtobusi prepeljali v sprejemne centre po Franciji, kakih 600 otrok brez spremstva pa namestili v preurejene ladijske kontejnerje v taborišču, je povedal notranji minister Bernard Cazeneuve.

V džungli, simbolu begunske krize v Evrope, ki so ga blizu pristanišča v več kot desetih letih vzpostavili ljudje, ki so želeli priti do Velike Britanije, je po ocenah v zadnjem času živelo med 6000 do 8000 migrantov in beguncev, večinoma iz Afganistana, Sudana in Eritreje. Največ naj bi jih tam v neustreznih razmerah in vse bolj razširjenem kriminalu živelo okoli 10.000. Taborišče naj bi izpraznili v tednu dni. (sta)

calais-odhod3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen