Dr. Milan Zver: “Prostovoljstvo krepi tudi evropske vrednote”

2

Evropski poslanci so v četrtek, 27. oktobra, na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu iskali načine, kako Evropsko prostovoljsko službo napraviti še boljšo. V razpravi je kot stalni poročevalec programa Erasmus+ sodeloval tudi vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver.

“Prostovoljstvo je izraz solidarnosti in odgovornosti, prispeva k večji vključenosti državljanov, osebnemu razvoju ter, v našem primeru, krepi evropske vrednote. Je pomembno orodje za neformalno učenje in usposabljanje,” je prostovoljstvo v Evropi pozdravil dr. Zver. Izpostavil je, da “prostovoljci pogosto pomagajo tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo” in spomnil, da je prostovoljno udejstvovanje lahko v pomoč tistim, ki niso integrirani v šolski sistem ali na trg dela in morda v tem okolju najdejo novo priložnost. “Prostovoljstvo je pomembno tudi za povezovanje generacij,” je dejal.

Dr. Zver je Evropsko prostovoljsko službo označil za “odlično” službo, kjer je do danes sodelovalo že preko 100.000 prostovoljcev in posebej izpostavil, da organizacije, ki sodelujejo v njej, podpišejo listino kakovosti. “Kljub vsemu, pa se moramo zavedati, da v vseh državah članicah ne obstajajo enake tradicije. Ponekod ima država veliko vlogo pri prostovoljstvu, ponekod pa je popolnoma v rokah prostovoljskih organizacij oziroma civilne družbe. Iz teh dejstev izhajajo razlike in tega ne smemo nikoli spregledati,” je zaključil dr. Zver.

Projekti Evropske prostovoljske službe potekajo znotraj programa Erasmus+. Služba,ki je namenjena mladim od 17. do vključno 30. leta, mladim omogoča neformalno izobraževanje znotraj mednarodnega prostovoljskega projekta. Mladi se v obdobju od 2 tednov do 1 leta namreč posvečajo le prostovoljstvu, služba pa pokrije njihove potne stroške in stroške bivanja, zavarovanje in žepnino.

milan-zver-eu2

Št. komentarjev: 2
  1. grega pravi

    Modre besede dr. Zvera! Več altruizma bi to družbo nedvomno rešilo kot obratno – egoizem to družbo razgrajuje na prafaktorje.

  2. haapy yack pravi
Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen