Zore po pogovoru s Pahorjem sprejema pokop žrtev iz Hude Jame v Dobravi pri Mariboru

3

Predsednik republike Borut Pahor je ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta danes seznanil s potekom izkopa posmrtnih ostankov iz Barbara rova v Hudi Jami. Škofje se zavzemajo, da bi bile žrtve iz Hude Jame pokopane na Teharjah. Je pa Zore sprejel na znanje razloge, zaradi katerih to ni mogoče, in kot rešitev sprejel pokop v Dobravi pri Mariboru.

Sogovornika sta na današnjem srečanju v prostorih ljubljanske nadškofije ocenila, kaj je bilo v zadnjih letih storjenega na področju odpravljanja ran narodove zgodovinske razklanosti. Soglašala sta, da je bilo pri urejanju teh zelo občutljivih vprašanj storjenih veliko stvarnih in simbolnih dejanj ter potrebnih veliko usklajevanj in sodelovanja institucij in strokovnjakov različnih področij, sta v skupni izjavi zapisala predsednik republike in ljubljanski nadškof metropolit.

Pahor in Zore sta ob tem izrazila zahvalo vsem, ki so s svojimi prizadevanji omogočili začetek dokončnega urejanja vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami. Ljubljanski nadškof je predsednika ob tem seznanil s stališčem slovenskih škofov ordinarijev, ki pozdravljajo prizadevanja državnih oblasti, da se končno uredi več kot 600 množičnih grobišč ter zagotovi pokop izvensodno umorjenih.

Škofje sicer pričakujejo, da bodo državne oblasti na željo svojcev izvedle identifikacijo žrtev medvojnega in povojnega nasilja ter omogočile njihov pokop v družinske grobove. Žrtve iz Hude Jame bi morale po njihovem mnenju biti pokopane v spominskem parku Teharje, saj je to od svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve. Na lokaciji Hude Jame pa naj državne oblasti v dogovoru z zainteresirano javnostjo oblikujejo državni spominski park z obeležjem in primernim napisom.

Predsednik Pahor je nadškofa seznanil s potekom izkopa in iznosa posmrtnih ostankov iz jaška I. na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami. Pojasnil mu je, da je komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč zaradi številnih tehničnih in prostorskih ovir odločila, da bodo žrtve pokopane v Spominskem parku Dobrava.

Nadškof je sprejel na znanje razloge, na podlagi katerih pokop žrtev na Teharjah ni mogoč, in kot rešitev sprejel dejstvo, da bodo posmrtni ostanki iz kostnice pri Hudi Jami predvidoma konec letošnjega oktobra pokopani v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Predvidene pogrebne slovesnosti se bosta udeležila predsednik republike in predstavniki Cerkve.

Predsednik in nadškof spoštujeta pričakovanja svojcev do identifikacije DNK izvensodno umorjenih sorodnikov in njihovega pokopa v družinske grobove. Zato sta podprla odločitev, da z namenom kasnejše DNK-analize pristojni državni organi uredijo odvzem in hrambo vzorcev ter poskrbijo za njihovo sledljivost. Ob tem sta Zore in Pahor podprla predlog omenjene komisije, da v dialogu z zainteresirano javnostjo pripravi predlog za celostno ureditev enotnega muzejskega kompleksa, ki bo simbolno povezoval Teharje in Hudo Jamo ter se ob tem pripravi seznam imen slovenskih žrtev, ki bodo zapisane v Spominskem parku Teharje.

Predsednik republike in nadškof sta spregovorila tudi o skorajšnjem obisku predsednika republike pri papežu Frančišku v Rimu. Nadškof je ob tem izrazil zadovoljstvo, da bo predsednik Pahor papeža Frančiška povabil, naj prihodnje leto obišče Slovenijo, sta v skupini izjavi še zapisala Pahor in Zore. (sta)

stanislav-zore

Št. komentarjev: 3
 1. Justinus pravi

  Ne vem, ali so novinarji tako površni in nedosledni, ali pa to počnejo namenoma, saj s takšnim pisanjem zavajajo (lažejo) in na zelo perfiden način potvarjajo resnico. Zakaj gre? Nenehno lahko preberemo, da je bilo, ali da bo v zvezi v “vojnim grobiščem“ storjeno to in to.. In da gre za žrtve medvojnega in povojnega nasilja!!! Oprostite dragi novinarji! Gre izključno za IZVEN SODNE POVOJNE POBOJE !! In to so MORIČŠA POVOJNIH POBOJEV KATERE JE IZVEDLA KOMUNISTIČNA VOJSKA PO UKAZU TITA !!! To so dejstva vse ostalo pa je spuščanje megle in potuha storilcem in posledično njihovim ideološki naslednikom! A boste enkrat že zmogli reči bobu bob in stvari imenovati v skladu z dokazanimi zgodovinskimi dejstvi. Če tega ne zmorete, nočete ali ne znate pa pojdite delat kaj drugega!

 2. Friderik Tretji pravi

  Mimogrede, Borut Pahor in dr. Stanislav Zore bi se morala srečati v uradu predsednika države.

 3. marta pravi

  Katere pa so tiste tehnične ovire, zaradi katerih posmrtni ostanki žrtev ne morejo biti pokopani v spominskem parku Teharje?
  S tem, ko bodo pokopani na Dobravi, se bo zabrisala sled za zločinskimi dejanji, zaradi katerih so ljudje umrli. In mislim, da je razlog tehničnih ovir prav v tem – manj poudarka posebnim spominskim parkom, ki bi nas spominjali na te krute zločine neljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen