Srbska stranka, ki hoče v Sloveniji z javnimi sredstvi promovirati svojo kulturo, je nacionalistična provokacija!

11

ales ernecl2Piše: Aleš Ernecl, filozof

Ena najrazširjenejših »lajn«, ki se propagirajo skozi »leve« medije tipa Mladina, sramujejo se jih pa ne niti v »resnejših časnikih«, je ta, da »smo desničarji proti priseljencem«.

Se pravi, ne 1. »desničarji so previdni pri dovoljevanju novih valov priseljevanja« (ker verjamejo, da lahko priseljevanje škodi učinkovitosti mehanizma države, glej mehanizma, ki ima funkcijo ščitenja občih interesov svojih državljanov) in 2. »desničarji nasprotujejo državnemu protekcionizmu nacionalistično obarvanih interesov priseljencev«. Ne, ti ljudje trdijo, da smo proti priseljencem. Pika. Se pravi, kot slovenski desničarji smo zanje proti srbskim, bosanskim, hrvaškim, makedonskim, črnogorskim, bližnjevzhodnim priseljencem – you name it. Zakaj? Ker imamo tako psihologijo: da sovražimo ljudi. Da verjamemo, da si enakopravnost v sleherni moderni državi zaslužimo le »severnjaškokavkazijske rase«, katerim po naše pripadamo, čeprav nas je, kot radi pristavijo, »Hitler želel pospraviti skupaj z manjvrednimi rasami«.

Pred kratkim se je vsaj v nekaterih medijih pojavila novica o želji po ustanovitvi »srbske stranke v Sloveniji«. Kot, »srbsko društvo v Sloveniji je nezadovoljno z izkupičkom javnih sredstev na razpisih, na katere se že leta prijavljajo, češ, tukaj nastopi teorija zarote, doslej nepodprta z dokazili, pa se je odločilo odslej za svoje interese skrbeti kot stranka«.

Pozor, med ljudmi, ki se identificirajo z »desnico«, so najbrž tudi taki, ki »ne marajo nobenega srbskega priseljenca«, ki »ne marajo nobenega Srba«, ki ne morejo »niti slišati za južnjake«, ki »sovražijo vse, kar ni slovensko in nemško« – če se pošalim. A z »desno ideologijo« to nima nobene zveze.

Na kar bomo »desničarji« v takih primerih opozarjali, bo to, da »želja po ohranitvi in promociji srbske kulture in jezika« ne sodi med »obče interese«, ki naj bi jih svojim državljanom ščitil mehanizem (slovenske) države. Ne gre za »človekove pravice«. Srbskim priseljencem niso kršene nikakršne pravice, če ne prejemajo javnih sredstev za »promocijo srbske kulture in jezika«. To, da si za kaj takega prizadevaš z zasebno iniciativo, živeč v slovenski družbi, je stvar okusa, olike, omike. Da trdiš, da je »tvoja pravica«, da za to prejemaš javna sredstva – je provokacija. Nacionalistična provokacija.

»Desničarji« v takih primerih trdimo, da bi bilo prikimavanje temu »državni protekcionizem nacionalistično obarvanih interesov priseljencev«. In temu nasprotujemo. To ne pove ničesar o našem odnosu do srbske družbe, do učinkovitosti srbske države (do prve sem indiferenten, o drugi nimam poučenega mnenja), o tem, kakšne posamezne odnose, če sploh, imamo s posameznimi srbskimi priseljenci in/ali drugimi srbskimi državljani (nekaj jih imam, z nekaterimi sem osebno super, z nekaterimi manj, do mnogih sem indiferenten), česar nas bodo »levičarji« skozi svoje propagandne stroje obtoževali, pa bo prav to: da ne maramo srbske družbe, da ne cenimi srbske države, da ne maramo srbskih priseljencev – celo, da »sovražimo Srbe«. Očitali nam bodo razpihovanje sovraštva. Čeprav je precej očitno, da to počno oni.

Št. komentarjev: 11
 1. Slovenec 33 pravi

  Hej stopite korak nazaj in poglejte dejstva (da nebi kasneje govorili, da niste vedeli)
  Slovenske dežele so bile od 1. 12. 1018 naprej okupiranje od Kraljevine Srbije ( po slovenskih deželah so hodili tuji vojaki z orožjem in govorili tuji jezik in še s pisavo so nas posiljevali). Nekaj Slovencev je bilo izdajalcev in so sodelovali z njimi.
  Tako se je dogajalo do osamosvojitve.
  Sedaj pa bi okupatorji, njihovi potomci in izdajalci slovenskega naroda iz njih radi naredili manjšino.
  Pa saj se vam bodo še krave smejale, če ne boste nehali s temi idiotizmi.

 2. pubec pravi

  Urednik, tokrat se z vami v celoti strinjam!

 3. Papinijan pravi

  Razen napovedi ustanovitve Srbske socialne stranke se je pojavila tudi številka Srbov v Sloveniji, ki naj bi jih bilo 200.000, kakor tudi vprašanja avtohtonosti??? Za nekatere vemo, da so v Belo krajino in na Dravsko polje (Beranić, …) pribežali pred Turki, nekateri so se v istem času naselili tudi v okolici Kopra (Branković, …), ostali so prišli v uniformah l. 1918 in l. 1945… in vsi ti zase mislijo, da si zaslužijo najmanj enako obravnavo kot Italijani ali Madžari.

 4. Papinijan pravi

  In kdaj bo referendum za odcepitev in priključitev k Srbiji?

 5. Jani pravi

  Bravo Aleš, odlična analiza!

 6. re gornjemu pravi

  In kaj je v analizi ugotovil? Da dr… smrdi?

 7. antikomunist pravi

  Nihče mi ne more vzeti pravice do tega, da lahko sovražim, kogar sam hočem. Omenjeno krdelo z druge strani Drine je na mojem spisku.

 8. antikomunist pravi

  Sploh pa, kar zadeva zgoraj omenjeno krdelo, ki so prišli k nam v nekih (ukradenih) uniformah, bi jih morali zapreti in izgnati iz države. Nekdaj se je take tipe streljali kot vohune.

 9. antikomunist pravi

  Leta 1960 sem služil vojsko in srbijanski oficir je nas Slovence imenoval “Švabe”. Bil sem ponosen na to, s tem je samo še malo razširil področje, ki nas meji.

 10. antikomunist pravi

  MIRAN, ali si tudi ti član južnjaškega krdela? Samo vprašam.

 11. Pesjanar pravi

  Sem iz generacije ki je morala srbsko vojsko služiti dve polni leti,zakaj srbsko ,ker je bil vsaj pri nas ves oficirski kader srbski,brez Hrvatov z tremi posrbljenimi slovenci,ki so dušo in tuplo prodali srbom,kot je omenil eden od komentatorjev,smo bili Slovenci deležni zmerljivk da govorimo švabski,nekateri moje generacije so res znali nemško in so tudi v znak protesta govorili nemško pa so jo potegnili bolj kratko…..Na naših mejah si slišal samo srbščino,meni je sicer vse ena figa srbsko ali croatsko,vse eno pa mi ni bilo da sem moral v svoji domovini Sloveniji poslušat tuji jezik,upam da nikoli več,razen morda nemščine ali angleščine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen