Demokrati na splošnih volitvah 8. novembra upajo tudi na prevzem senatne večine

0

Demokratska stranka vse bolj upa, da ji bo na volitvah 8. novembra uspelo nanizati dovolj zmag za prevzem senatne večine s čimer bi bilo vladanje demokratske predsednice Hillary Clinton malce lažje, čeprav bodo republikanci skoraj zagotovo obdržali večino v predstavniškem domu.

Na splošnih volitvah 8. novembra bodo Američani poleg novega predsednika ZDA, kjer ankete trenutno kažejo na gladko zmago demokratke Clintonove, volili tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in 34 članov senata, v katerem je skupaj 100 sedežev.

Poleg številnih lokalnih volitev za župane ali državne kongrese bodo potekale tudi volitve za guvernerje 50 zveznih držav. Republikanci imajo trenutno 31 guvernerskih položajev, eden je neodvisen, demokrati pa jih imajo 18. Volilne projekcije kažejo, da lahko demokrati v najboljšem primeru republikancem odvzamejo en guvernerski položaj, saj bo moralo pred volivce osem demokratskih in štirje republikanski guvernerji.

V predstavniškem domu zveznega kongresa je republikanska večina najbrž prevelika za spremembo oblasti. Republikanci imajo 247 sedežev, demokrati pa 188, trenutne projekcije pa kažejo, da lahko demokrati zmanjšajo zaostanek na 229 proti 206, kar pomeni, da lahko republikancem odvzamejo največ 18 sedežev.

Drugače pa je v senatu, kjer imajo republikanci sedaj 54 sedežev, demokrati 44, dva pa sta formalno neodvisna, čeprav je eden od teh dveh (Bernard Sanders) tekmoval za predsedniško nominacijo demokratske stranke, oba pa glasujeta z demokrati, ki morajo za čisti prevzem večine republikancem ukrasti pet sedežev.

Oziroma le štiri, če bo zmagala Clintonova, ker bo v tem primeru odločilni glas večine oddal njen podpredsednik Tim Kaine. Demokrati imajo lažje delo, saj mora pred volivce 24 republikanskih senatorjev in le deset demokratskih, pri čemer poraz grozi le enemu.

Vodja manjšine Harry Reid iz Nevade se upokojuje, za njegov sedež pa se potegujeta demokratka Catherine Cortez Masto in republikanec Joe Heck, ankete pa so precej izenačene.

Izguba Reidovega sedeža v Nevadi bi bila za demokrate zelo boleča, obenem pa bi jim lahko preprečila prevzem večine. Za Reidovega naslednika je že predviden newyorški senator Charles Schumer, če bo postal vodja večine ali pa bo ta naziv obdržal Mitch McConnell iz Kentuckyja, pa bo odvisno od izida volitev.

Večina v senatu je pomembna za postavljanje agende na primer pri imenovanju predsedniških kandidatov na položaje v vladi ali sodstvu, pri čemer je najpomembneje imenovanje vrhovnih sodnikov ZDA. Kdorkoli bo prevzel večino sam, ne bo mogel storiti ničesar brez kompromisa, saj ima manjšinska stranka v senatu možnost enostavne obstrukcije, če večinska stranka nima na svoji strani 60 glasov.

Vendar pa bo v primeru zmage Clintonove demokratska večina v senatu izrazito pomembna, da bo lahko kandidat za vrhovnega sodnika sploh prišel na vrsto za glasovanje. Republikanci namreč še vedno blokirajo razpravo o Garlandu Merricku, ki ga je Obama predlagal za vrhovnega sodnika po smrti Antonina Scalie.

Težave republikanskega predsedniškega kandidata skozi poletje se odražajo tudi pri republikanskih senatnih kandidatih in demokrati lahko računajo na nekaj sedežev, o katerih prej niso razmišljali. Upanje jim vzbuja močna organizacije Clintonove na terenu, kjer Trump zaostaja.

Republikanski senatni kandidati sicer v domačih državah uživajo več podpore kot njihov predsedniški kandidat, vendar pa jih lahko Trump potegne navzdol še posebej tam, kjer bodo demokrati uspeli mobilizirati veliko število manjšinskih volivcev, pa tudi drugih kategorij, ki jih je Trump skozi kampanjo žalil.

Demokrati so sedaj glede na ankete skoraj prepričani v odvzem republikanskega sedeža iz Wisconsina, kjer njihov nekdanji senator Russ Feingold v anketah vodi proti republikanskemu senatorju Ronu Johnsonu. Računajo tudi na republikanski sedež iz Illinoisa, ki ga zaseda republikanec Mark Kirk in zaostaja v anketah proti demokratki Tammy Duckworth.

Po odločitvi nekdanjega senatorja Evana Bayha, da se poda v tekmo, se demokratom povsem presenetljivo sedaj obeta republikanski senatni sedež kmalu upokojenega Dana Coatsa iz Indiane, ki ga bo glede na ankete za republikance izgubil Todd Young.

Republikanska senatorka iz New Hampshira Kelly Ayotte se skuša oddaljiti od Trumpa, vendar ne dovolj, da bi zavrnila izziv demokratke Maggie Hassan, ki presenetljivo vodi v anketah. Podobno je v Pensilvaniji, kjer demokrati s Katie McGinty, ki vodi v anketah, skušajo spodnesti republikanskega senatorja Pata Toomeyja.

To bi bilo že dovolj, če ne izgubijo sedeža v Nevadi, vendar pa so demokrati vrgli oko in denar tudi Severno Karolino, kjer je demokratska izzivalka Deborah Ross presenetljivo blizu v anketah republikanskemu senatorju Richardu Burru.

V Ohiu se je senator Rob Portman od samega začetka ogradil od Trumpa, kar se mu pozna v anketah, kjer zanesljivo vodi proti demokratu Tedu Stricklandu, čeprav v anketah Ohia Clintonova ohranja prednost pred Trumpom.

Podobno kot Portman se sedaj, ko je zmagal na strankarskih volitvah, od Trumpa v Arizoni oddaljuje republikanski senator John McCain in zanesljivo vodi proti demokratski izzivalki Kelli Ward. McCain volivce opozarja, da bodo republikanci potrebovali senatno večino, da zaustavijo liberalno agendo Clintonove, kar pomeni, da na Trumpovo zmago skoraj ne računa več.

Republikanci bodo skoraj zanesljivo med drugim obdržali senatni sedež Marca Rubia na Floridi, sedež Royja Blunta v Missouriju, Chucka Grassleyja v Iowi, Randa Paula v Kentuckyju in Johnnyja Isaksona v Georgiji. (sta)

donald trump hillary clinton3smeh

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen