SDS s priporočili za vzpostavitev sistema beleženja zastaranih zadev

3

SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog priporočila za odpravo zastaranja kazenskih postopkov in preprečevanja morebitnih zlorab. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec Vinko Gorenak, enotne statistike glede zastaranja ni, zato jo treba postaviti in tudi beležiti vzroke za zastaranje zadev.

Poslanec je dejal, da se mu je pri postavljanju poslanskih vprašanj, branju poročil in analiz sodišč postavilo vprašanje, kaj se dogaja z zastaranji na sodišču. A ugotovil je, da podatki, koliko zadev zastara, niso zbrani na enem mestu. Edini podatki, ki jih je bilo mogoče najti, so tisti za ljubljanski okrajno in okrožno sodišče, so Gorenakove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Podatke o zastaranju je zato skušal dobiti na vrhovnem sodišču, kjer pa so mu odgovorili, da podatkov nimajo in da če bi želeli to informacijo sporočiti, bi morali pregledati vse spise v Sloveniji.

Tudi v sodni statistiki ni rubrike o zastaranju oziroma podatkov o tem, koliko stvari zastara, je še opozoril, obenem pa spomnil, da je v enem od intervjujev s predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo mogoče zaslediti podatek, da je v času od 2006 do 2010 v Sloveniji zastaralo 900 primerov.

Zato želijo poslanci SDS s predlogom opozoriti na ta problem in sprejeti štiri sklepe, s katerimi bi DZ, vladi, ministrstvu za pravosodje in pravosodju kot takemu priporočili, naj se stanje uredi tako, da se bo vedelo, koliko zadev je zastaralo. Poleg tega je treba vedeti, zakaj so zadeve zastarale in kdo je za to odgovoren, je še opozoril Gorenak.

Nenazadnje nekatere zadeve zastarajo, ker obtoženi odide v tujino, lahko pa tudi zaradi neaktivnosti sodnika, ki ne razpiše niti ene obravnave, je izpostavil poslanec. Zato želijo, da bi se v primerih, ko pride do zastaranja zaradi neaktivnosti sodnika, to posebej beležilo in bi upoštevalo pri napredovanjih.

Ob tem je opozoril, da ne trdi, da slovenski sodni sistem neaktivnosti sodnikov ne upošteva že sedaj, toda postaviti ga je treba na novo. Po njegovih besedah obstaja vrsta primerov, ki so zastarali, med njimi zadeva Satex, Elan in Patria, ki bi jih sodstvo moralo pripeljati do zaključka in ne bi smeli zastarati. (sta)

vinkogorenak4

Št. komentarjev: 3
  1. Kr en pravi

    Ha ha, a naj velja tudi retroaktivno, tak da bodo ievka spet preganjal? Matr, tako licemerstvo, da te kap!! Najprej zlobni šef izkoristi VSE možnosti, vključno z Barbarainim predalom in nepoajvljanju na sodišču, ko pa je zastaralo, pa but.asti miličnik vloži podbudo da nebi zastaralo. Ne morem verjet.

  2. dzi nu nje ja pravi

    Nič ne bo zastaralo.Bodi brez skrbi JIJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. MoroStar pravi

    Hinavščina, da te kap.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen