SDS pripravila pet korakov za razvojno perspektivo slovenskega kmetijstva

1

kmetovanjeSDS je pripravila pet korakov za razvojno perspektivo slovenskega kmetijstva. “Na prvem mestu je vloga družinskih kmetij, potem pomen kmetijskih zemljišč, zagotavljanje prehranske varnosti, povezovanje kmetijskih proizvajalcev in stik uradnikov ministrstva z realnim življenjem, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Matjaž Kočar iz SDS.

Kočar, ki je predsednik odbora za kmetijstvo in okolje pri strokovnem svetu SDS, je poudaril, da omenjenih pet korakov temelji na osnovi izkušenj, prakse in realnega življenja v kmetijstvu.

Kot prvo točko je izpostavil pomen družinskih kmetij, saj da je preveč govora zgolj o gospodarskem vidiku, premalo pa o pomenu družin na kmetijah. Pokazal je na več birokratskih ovir, s katerimi se soočajo, med drugim tudi omejitev, da kmetija ne sme pripraviti dogodek za več kot 60 ljudi. V SDS zagovarjajo tudi davčne olajšave za mlade prevzemnike.

Kočar je za ukinitev Sklada kmetijskih zemljišč RS, saj da naloga države ni, da bi tržila z zemljišči, pač pa naj ta zemljišča dobijo v last ali dedni zakup tisti, ki bodo na njih delali. “Imamo državna zemljišča v zaraščanju, kjer ne najdemo tržnih niš. Na zapuščenih vinogradih bi imeli trajne nasade – lešniki, aronija, ribez, to je praksa v drugih evropskih državah,” je dejal.

Opozoril je še na večplastno zagotavljanje prehranske varnosti. “Gre za strateški pomen kmetijskih zemljišč, za nahranitev naroda v kriznih situacijah. Dogajajo se zapore mej, izstopanje iz EU, to pomeni zapiranje tržišča. Izkoristiti moramo vse potenciale, ki jih imamo,” je prepričan Kočar, ki bi obenem državno zemljo, ki je v bližini velikih urbanih zemljišč, namenil rabi urbanega prebivalstva za pridelavo zelenjave in sadja.

Z različnimi oblikami povezovanja lahko dosežemo konkurenčnost na način, da bi proizvajalec dobil več in potrošnik plačal manj, je prepričan Kočar. Pri sodelovanju na področju kmetijstva vidi zadruge kot izjemen potencial.

Kočar je še prepričan, da morajo biti uradniki v stiku z realnim življenjem, zato da bi bilo dobro, da bi se bolj soočali s kmeti na okroglih mizah, debatnih večerih… (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Ko sprejmejo TTIP in CETA bodo mali kmetje in družinaka podjetja odpadli kot knof od gat.
    čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen