Mednarodni preiskovalci: Malezijsko letalo nad Ukrajino sestrelila raketa buk, ki je prišla iz Rusije

2

Malezijsko potniško letalo, ki je julija 2014 z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije, je danes objavila mednarodna ekipa preiskovalcev. Kot je dodala, so raketni sistem po sestrelitvi malezijskega letala transportirali nazaj v Rusijo.

Ekipa preiskovalcev pod vodstvom nizozemskega tožilstva je danes predstavila dolgo pričakovano poročilo o kazenski preiskavi, katere cilj je bil ugotoviti odgovorne za sestrelitev, v kateri je 17. julija umrlo vseh 298 osem ljudi na letu MH17. Da je letalo zadela raketa ruske izdelave vrste buk, je pokazala že tehnična preiskava tragedije, katere ugotovitve so predstavili oktobra lani.

“Na podlagi kazenske preiskave smo ugotovili, da je let MH17 sestrelila raketa buk serije 9M83, ki je prišla z ozemlja Ruske federacije,” pa je danes povedal eden izmed preiskovalcev z nizozemske policije Wilbert Pualissen. Dodal je, da so po sestrelitvi mobilni izstrelitveni sistem odpeljali nazaj v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To, da so proruski uporniki na vzhodu Ukrajine izstrelili raketo buk, sistem pa nato vrnili v Rusijo, “lahko prepričljivo dokažemo”, so ob predstavitvi poročila v kraju Nieuwegein pri Utrechtu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočili preiskovalci. Njihove ugotovitve se opirajo na ocene satelitskih posnetkov in informacije tajnih služb.

Letalo je bilo sestreljeno z ozemlja separatistov južno od kraja Snične, so še povedali preiskovalci. Nizozemsko tožilstvo pri tem ni imenovalo krivcev za sestrelitev. Poudarilo je tudi, da preiskava še ni zaključena. Svojce žrtev so o ugotovitvah obvestili že v ponedeljek.

Ugotovitve mednarodnih preiskovalcev potrjujejo že pred tem predstavljene izsledke, ki so pokazali, da je letalo zadela raketa zemlja-zrak vrste buk, ki so jo izstrelili proruski uporniki na vzhodu Ukrajine. Moskva je te trditve že v preteklosti večkrat zanikala in preiskovalce pozivala, naj upoštevajo njene podatke, po katerih je za strmoglavljenje kriv Kijev.

Tudi danes je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da novi ruski radarski podatki kažejo, da malezijsko letalo ni bilo tarča obstreljevanja z ozemlja pod nadzorom separatistov. Pri tem je govoril o “neovrgljivih dokazih”, navaja dpa.

Letalo vrste boeing 777 družbe Malaysia Airlines je na vzhodu Ukrajine sredi bojev med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki strmoglavilo 17. julija 2014, medtem ko je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Na krovu letala je bilo 298 ljudi, večina potnikov je bila Nizozemcev in Malezijcev.

V preiskavi sodelujejo Malezija, Ukrajina, Belgija in Nizozemska. Vodi jo nizozemsko tožilstvo, saj je bilo največ žrtev Nizozemcev. (sta)

letalo-nesreca-rusko4

Št. komentarjev: 2
 1. KIDON pravi

  Španec strelja v Franciji in odstrani Judovskega državljana. Pri sebi je imel Kalašnikov, kar je posledično logično, da mora Rusija prevzeti odgovornost za ta incident.
  PS: Takšno je razmišljanje prve opice (in njegove juvre pakaže), ki je bila deležna celo Nobelove nagrade. Torej, svet se je s tem razumevanjem ustavil.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  To je čisto politična zadeva gnilega Zahoda.
  čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen