Na begu zaradi vojne že več kot milijon prebivalcev Južnega Sudana

0

Število beguncev iz Južnega Sudana, ki so na begu zaradi vojne, se je po podatkih Združenih narodov povzpelo čez milijon. Najmlajša država na svetu tako poleg Sirije, Afganistana in Somalije sodi v skupino držav, iz katerih je pobegnilo milijon ali več ljudi, je danes v Ženevi objavil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Poleg beguncev, ki so Južni Sudan že zapustili, je v državi notranje razseljenih še 1,6 milijona ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sosednjo Ugando se je doslej zateklo približno 374.000 beguncev iz Južnega Sudana, sledita Etiopija z 292.000 in Sudan z 247.000 begunci. Za humanitarne sodelavce postaja vedno težje, da poskrbijo za pomoči potrebne begunce in notranje razseljene osebe, je poudaril tiskovni predstavnik UNHCR Leo Dobbs.

Južni Sudan je leta 2011 razglasil samostojnost. Dve leti kasneje je izbruhnil boj za oblast med predsednikom Salvo Kiirom in nekdanjih voditeljem upornikov Riekom Macharjem, ki je prerasel v državljansko vojno. Pod pritiskom mednarodne skupnosti je nastala vlada narodne enotnosti, ki jo je vodil Kiir, Machar pa je bil podpredsednik, a je vlada razpadla julija letos. (sta)

juzni-sudan-begunci

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen