Janša: Sprava ni možna, dokler ni resnice, obžalovanja in potez vladavine prava

29

[su_box title=”Do sprave v tem vrstnem redu: resnica, obžalovanje, vladavina prava, odpuščanje”]Sprava ni možna, dokler ni resnice, obžalovanja, potez vladavine prava, potem pride odpuščanje, je na mednarodni konferenci o soočanju s poledicami totalitarizmov poudaril predsednik SDS Janez Janša. Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver je dodala, da Slovenci potrebujemo demokratično prenovo na ravni kulture.[/su_box]

Na mednarodni konferenci v organizaciji nemške fundacije Konrad Adenauer Stiftung in Inštitita dr. Jožeta Pučnika so danes spregovorili o odnosu do kulturne zapuščine totalitarnih režimov oz. o soočanju s posledicami totalitarnih režimov.

Med gosti konference je bil tudi Janša, ki je v nagovoru izpostavil, da je pri vprašanju t. i. prehoda iz totalitarnega režima v demokracijo oz. pri vprašanju posledic neuspešne tranzicije ključnega pomena vprašanje poznavanja tega časa in časa pred tem.

Na drugi strani pa je bila ena najbolj mrzličnih in intenzivnih aktivnosti nekdanjih oblasti konec 1989 in 1990 kurjenje in mletje arhivskega gradiva, je dejal Janša. Po nekaterih ocenah je uničenega več kot 80 odstotkov gradiva nekdanjega sekretariata za notranje zadeve in še bistveno več arhivov SDV, je dodal.

Zato nas demokracije danes “učijo tisti, ki so jo takrat zatirali”. O človekovih pravicah govorijo, predavajo in presojajo tisti, ki so jih takrat grobo kršili, je poudaril Janša. Teh podatkov namreč ni v njihovih življenjepisih, javnem vedenju ali v aktih pravne države, ki bi to morala sankcionirati.

Če družbo usmerjajo tisti, ki po vrednostnem prepričanju niso ne demokrati ne zagovorniki človekovih pravic, pa je družba težko na pravi poti. In Slovenija se sooča s tem. “Sprava ni možna, dokler ni resnice, obžalovanja, potez vladavine prava. Potem pride odpuščanje,” je povzel predsednik SDS.

[su_box title=”Preberite še to: Komu zvoni v Tezenskem gozdu pri Mariboru, na prizorišču največjega povojnega morišča v Evropi?”]Na prizorišču največjega povojnega morišča v Evropi, zverinsko pomorjeni še dandanes nimajo miru, čez njihova trupla je namreč speljana avtocesta. In ga ne bodo niti nikoli imeli… Več TUKAJ. [/su_box]

Vedno znova se potrjuje, da ljudje zagotovo ne razumejo sedanjosti, če ignorirajo preteklost, pa je v nagovoru dejala Andreja Valič Zver. Prihodnost demokracije je namreč po njenih besedah odvisna od preteklosti, ki nenehno učinkuje na sedanjost. To posebej velja za tiste, ki imajo dolgoletne izkušnje s totalitarizmom in premalo izkušenj z demokracijo.

Mednje po njenih besedah sodimo tudi Slovenci, ki smo v zgodovini preživeli grozote treh totalitarizmov, vendar pa del politike še vedno priznava le dva. Ob tem je bila Valič Zverova kritična do levih strank, ki v DZ niso želele potrditi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu.

Proces sprave je v Sloveniji po njeni oceni zašel v slepo ulico. Vzroke za to Valič Zverova vidi v nenaklonjenosti medijev odpiranju teh vprašanj, v umanjkanju lustracije pri nas in v skrivenčenosti levega političnega pola, ki ne zmore jasno obsoditi komunističnih zločinov. Za uspeh spravnega procesa je sicer po njenih besedah potreben celosten pristop, s poudarkom na delovanju pravne države.

Spregovoril je tudi predstavnik fundacije Konrad Adenauer Stiftung Michael Lange. Po njegovih besedah je soočenje s komunistično diktaturo in nasploh soočenje s preteklosti v Nemčiji zahtevalo podobno velike napore kot v Sloveniji. A tudi v Nemčiji s procesom sprave še niso vsi v celoti zadovoljni, je pojasnil. (sta/ured)

Št. komentarjev: 29
 1. re gornjemu pravi

  Zakaj pa Janša ni opozoril na to leta 1989? A ja takrat je bil še drugače “orientiran”.

 2. pubec pravi

  Pa kaj, ON misli komu kaj odpuščati?

 3. Petrovc pravi

  SDS-U PREDLAGAM, DA JANEZA JANŠO IMENUJEJO ZA VIKARJA V SDS-u!
  NAJ BO SPOVEDNIK IN FAJMOŠTR, NAJ VODI MAŠE IN ZADUŠNICE!

 4. svatne pravi

  Se vidi, da so pogani. Ne sledijo nauku Kristusovemu. Samo delajo se kristjane. Kristus namreč uči:
  Lk 9,60
  Rekel mu je: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!«

 5. Klemen pravi

  Pametne besede JJ, če jim bodo levaki le znali/hoteli prisluhniti!

 6. OPOMIN pravi

  priznati je treba, da je RKC izdala Slovence med drugo svetovno vojno, DA JE BILA DUHOVNI VODJA POMOŽNIM SS ENOTAM DOMOBRANCEV

 7. Lepena pravi

  Z morilci ni sprave vse dotlej, dokler vestno in natančno ne izpolnijo teh točk, ki jih je navedel Janša!

 8. re gornjim pravi

  Pa ta tip govori o spravi, a ni on dokazano ugrabljal ljudi, nekateri pa so govorili tudi da je narocal umore

 9. Meta pravi

  Bojim se predvsem, da vladavina prava v Sloveniji še zelo dolgo ne bo vzpostavljena, kar pomeni, da tudi sprave še zelo dolgo ne bo na vidiku.

 10. re gornjim pravi

  Popravek, ugrabitve niso bile dokazane,se je pa veliko pisalo o ugrabitvah o celovcu in bral sem neko e knjigo o tem in nic ni bilo zanikano z njegove strani

 11. Poly pravi

  Težka bo sprava v Sloveniji, ko pa Kučan in njegov krog prav uživajo, ko delijo slovenski narod.

 12. erato pravi

  Bo drugorazredni tuerk kaj povedal o spravi…

 13. SD-rdeča mafija pravi

  SD največji uničevalec Slovenije!!!

 14. MEFISTO pravi

  Se opazili,da je Žavbi Nande skrajni intelektualni domet najbolj aktivnega komentatorja Petrovca, ki mu ni mar, da s tem spravlja v sramoto celo svojo družino.

  Njegovi sosedje so že onemogli od krohotanja.

  Nehote ali hote tudi opozarja na svojo spolno usmerjenost.

 15. blablabla pravi

  Zgodovina je jasna, da so katoliki pobili mnogo več ljudi, zato je perverzno, da komunistom naprej mečejo poboje in podobno. Naj pometajo pred svojim krvavim pragom, imajo za nadaljnih 2000 let dela.
  Sprava je pa možna zgolj med dvema enakovrednima subjektoma v sporu – klero-domobranski izdajalci pa to niso.
  Lepo prosim, kje v Evropi pa se vidni politiki udeležujejo mitingov kolaborantskih formacij iz časa 2. svetone vojne?
  Mmmmm – na Balkanu (ustaši, četniki, domobranci, …).

  To cerkveno fehtanje za spravo je nehigienično.
  Spravno dejanje je bilo izvršeno s povojno lustracijo sodelavcev z okupatorjem, ki so tako bili kaznovani in je bilo narodni časti zadoščeno.

  Se vidi, da se nekateri zgodovino in politične ideologije učijo pri verouku.

 16. blablabla pravi

  Predvsem je neko nabijanje v smeri, da naj bi tolibanski izdajalci po 2. svetovnivojni bili likvidirani brez obsodb, totalno mimo.
  Tu je potrebno omeniti, da je OF nazadnje jeseni 1944 izdala amnestijo s pozivom, da naj nehajo kolaborirati, če ne bodo ustrezno kaznovani. Isto jih je pozval kralj begunske vlade (veleizdaja se je kaznovala s smrtjo že v času kraljevine Jugoslavije). Ker so se svojih zločinov zavedali (!), so ustaši in domobranci pobegnili na Koroško, kjer so jih zajeli Angleži in jih v skladu z določbo Jaltske konference (kolaborante se vrne v domovine, kjer so izvajali zločine) vrnili domov. Cerkev je velike ribe (npr. ”blaženega mučenika” A. Pavelića) po t.i. ”rat lines” pretihotapila v Ameriko, male ribe pa pustila na cedilu. Za vsakega vrnjenega kolaboranta je bilo ugotovljeno, kdo je, kateri enoti pripada in kaj je ta enota med vojno počela !

 17. blablabla pravi

  Nekateri imajo in imate srečo, da je večina Slovencev tako apatičnih, da se jih vsaj pasivno tolerira.
  beli in črni ne iščejo resnice na podlagi dokazov in indicev, ampak imajo že vnaprej izdelano ”resnico”, za namen vzpostavljanja katere izkrivljajo dokaze in indice.
  Če župnik reče, da je nebo zeleno, je za njih zeleno, vtis modrine je pa zarota udbe, komunistov in stricev iz ozadja.

  ”Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom”
  ad. pokojni – za njihovo tragično usodo je kriva Cerkev, ki jih je zaslepljena od sovraštva do komunizma nahujskala, da so prejeli orožje, denar in obleko od okupatorja, ki je imel jasen namen po uničenju našega naroda. Molitve so v režiji te-iste Cerkve, sklepam da.

  ad. sprava – no, to blesavo zamisel ne bomo nikoli več jemali resno. Dokler se RKC na kolenih ne opraviči za vse zločine, ki jih je storila in dopuščala.

  ad. odpuščanje – kaj? Da bi kolaborantom odpustili narodno izdajo? Teoretično bi lahko, samo bi s tem dajali slab zgled bodočim generacijam. Bolje da ne in se naj kolaboranti in njihovi ideološki, ali pa celo biološki, potomci v tišini sramujejo/sramujete svoje izdajalske vloge.

 18. SD-rdeča mafija pravi

  blabla preberi si knjigo Od OF do banditizma!

 19. Trop pravi

  @blablabla, indici insinuacije… Na podlagi česa je bil Janša obsojen?
  Kolaboracija? Kaj je že bil PIF?
  Kar si nakracal tudi provokacija ni, je le bolezensko stanje mnogih nevednežev.

 20. Trop pravi

  Rdečih nevednežev!

 21. bruh pravi

  ampak danes čestitke čeferinu, eden redkih odvetnikov kateri je jasno povedal, da v aferi patrija ni niti indicev kaj šele dokazov. Bravo Čeferin.

 22. Slovenc pravi

  Končno po dugem cajti enih par dobrih komentov. Bravo blablablalala…

 23. bruh pravi

  vidiš blablabla…razlika med mano in tabo je ogromna, jaz nimam nobenih težav , kot vsi kulturni in pošteni EVROPeJCI obsoditi nacizem, fašižem in komunizem…….ti pa tega, kot vsa uradna jugoslovenska levica, nisi sposoben ………ti si omejen le na grozote nacizma in fašižma……klanja in grozot komunistov in komunizma pa nočeš priznati in jih v tvojih postih celo POVELIŽUJEŠ in OPRAVIČUJEŠ……….lahko bi te bilo vsaj sram, ampak ker si kar si, je popolnoma razumljivo…..

 24. blablabla pravi

  @bruh…hahahaha ko mački stopiš na rep, zamjavka.
  Ti sam si krasen dokaz, da čisto vse kar sem napisal, še kako močno drži 🙂

 25. Petrovc pravi

  Bomo pa, objavili, tretjo, prošnjo Mefista za sprejem v Osnovno Organizacijo Zveze Komunistov Občine C…….!

 26. raft pravi

  blablabla pravi:

  Zgodovina je jasna, da so katoliki pobili mnogo več ljudi, zato je perverzno, da komunistom naprej mečejo poboje in podobno.
  ————————–
  Slovenski partizani so se borili za komunizem in Jugoslavijo. Jugoslavijo smo od-fukali, vas komunistično go-lazen pa še bomo. Predlagam umik po poti premagane JNA.

 27. blablabla pravi

  eni pišejo bedastoče da je nacizem in komunizem isto – lahko vas je sram, da ste tako nešolani! Nacizem je poveličeval le eno raso in eno državo, želeli so okupirati tudi našo državo, nas vse potolčti, naseliti nemce in našo deželo ponemčiti – partizani pa je bilo gibanje PROTI okupatorju, ki se je boril za ohranitev lastne države, naroda in kulture. In še nekaj : le 10 % partizanov je bilo tudi v partiji, ostali so bili vsi katoliki!
  kakšna bruka, da ste tako nevedni…

 28. bruh pravi

  spomnimo, da v EVROPI le naši levićarji nočejo sprejeti ZGOdovinskega DEJSTVA, da med nacional-socializmom, fašizmom in komunizmom ni bilo razlik……..pa naj raznorazni jugokomunistični nostalgiki cmerijo in nestrpno tulijo naokoli, da ni tako…..
  innjih sploh ni sram, vedo, da lahko računajo na kučanov mafijski a legallni smrdeči državni sistem…..

 29. Justicus pravi

  @bla Opletaj še tako s svojo tipkovnico (edino to ti ostane), materialna dejstva te postavijo na laž, ob vsaki tvoji besedi.
  Lahko ploskaš sam sebi, a dejstev ne moreš spremeniti.
  Tvoja nočna mora šele pride. Za perkovića je že.
  Da nekomu očitaš nedokazano kolaboracijo je do kraja sprevrženo (tudi kaznivo).
  Nasvet: Ne klevetaj, ali piši o stvareh o katerih pojma nimaš.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen