Fosili iz Grenlandije pričajo, da se je življenje na Zemlji pojavilo že pred najmanj 3,7 milijarde let

0

fosiliŽivljenje na Zemlji sega globlje v preteklost, kot se je doslej domnevalo. Tako pravijo avstralski raziskovalci, ki trditev utemeljujejo na odkritju fosilov na Grenlandiji, ki segajo najmanj 3,7 milijarde let v preteklost. Gre za sledi življenja, ki so 220 milijonov let starejše od doslej znanih.

“To odkritje predstavlja novo referenco v iskanju prvih sledi življenja na Zemlji,” je zapisal strokovnjak za geologijo z Univerze Novega Južnega Walesa in soavtor v strokovni reviji Nature objavljene študije Martin Julian Van Kranendonk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strukture fosilov, poimenovane stromatoliti, dokazujejo, da se je življenje pojavilo kakih 800 milijonov let po nastanku Zemlje. Ta je nastala pred 4,5 milijarde let, pravi glavni avtor študije z avstralske univerze Wollongong Allen Nutman.

Te geološke formacije so se na površju zemlje pojavile, ko se je na masivu Isua na jugozahodu Grenlandije stalila ledena plošča. Struktura in kemična sestava fosilov nakazujeta mikrobno dejavnost in torej biološki izvor, kar je znak “hitrega pojava življenja na Zemlji”, trdi Nutman.

Stromatoliti, visoki od enega do štirih centimetrov, so podkrepili druge genske dokaze, ki pojav življenja postavljajo v omenjeno obdobje.

Glede na študijo avstralskih raziskovalcev bi lahko odkritje pomagalo tudi pri iskanju življenja na Marsu, tistega planeta našega Osončja, ki velja za najbolj ugodnega za obstoj oblik življenja, saj ima ozračje, ki v obliki pare in ledu vsebuje vodo.

Doslej najstarejši dokaz o obstoju življenja na Zemlji sega 3,5 milijarde let v preteklost. Avstralski in kanadski znanstveniki so ga odkrili v skalovju Strelley Pool Chert v pokrajini Pilbara v Avstraliji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen