Verjeli ali ne: V “osamosvojitveni” knjigi Slovenija in pika! “glavni junaki”: Kučan, Ribičič in Golobič!?

23

Dokaj neopazno je sredi junija pri Cankarjevi založbi izšla knjiga o slovenski osamosvojitvi Slovenija in pika! V njej je zbranih 24 intervjujev z različnimi intervjuvanci: France Bučar * Gregor Golobič * Spomenka Hribar * Milan Kučan * Ivan Oman * Borut Pahor * Lojze Peterle * Ernest Petrič * Jeffrey Sachs * Anton Stres * Franc Zagožen * Francis Fukuyama * Jeffrey Sachs * Igor Bavčar * Andrej Capuder * Jamie Jaramillo-Vallejo * Jelko Kacin * Marko Kremžar * David Lipton * Jože Mencinger * Boris Pleskovič * Dušan Plut * Marjan Podobnik * Ciril RibičičTi ljudje so bili bojda pomembni pri nastajanju slovenske države, Mladinska knjiga pa te like v svojih knjigarnah reklamira kot “ključne akterje slovenske osamosvojitve”…

Iz tega šopka “osamosvojiteljev” seveda najbolj izstopajo imena dveh ortodoksnih komunistov Kučana in Ribičiča ter komi-mladinca Golobiča. Ne samo, da so to bili izkazani in dokazani zaviralci slovenske osamosvojitve, oni sedaj še “palamudijo” o tem, “zakaj 25-letni razvoj samostojne Slovenije ni potekal v skladu s pričakovanji državljanov, ki so na plebiscitu 23. decembra 1990 z veliko večino sprejeli odločitev, da Slovenija postane samostojna in neodvisna država…”

Mimogrede, dosti bolj kompetenten izbor razpravljavcev ob 25. obletnici Slovenije je na voljo v knjigi Slovenija – 25 let kasneje, ki jo je izdala založba Nova obzorja. Tam so svoje poglede in kritično presojo na slovensko osamosvojitev in na težave slovenske države 25 let kasneje, podali naslednji avtorji: Lovro Šturm, Ivan Štuhec, Aleš Hojs, Matevž Tomšič, Janez Janša, Janez Remškar, Andrej Umek, France Cukjati, Janko Kos in Borut Rončević.

Se pa v obeh knjigah pojavi tudi znana politična dvoživka: Dimitrij Rupel

slovenija in pika

Št. komentarjev: 23
 1. kekec pravi

  Brez komentarja , največji nasptrotniki osamosvolitve, kar naenkrat pa njeni največji akterji.

 2. jernej pravi

  Komiji totalno potvarjajo zgodovino… kot vedno…

 3. bruh pravi

  če si tipičen urbani smrdeči jugio.pra sec ali jugo.svi nja boš pač nasedel tudi temu udbaškemu pisanju in zgornjim slikam kućanovih mafijsko zvestim rdečim kadrom…..za ostale pa seveda je le tipičano komunjazersko sprenevedanje in pretvarjanje zgodovine v lastne politične namene…..nič posebno novega….tako smrdeče sra nje izločajo kučanovi 571 vsak dan…..torej nič posebno novega.

 4. re gornjim pravi

  Če kdo, jo potvarja vaš firer.

 5. buldog pravi

  Svašta! Možno samo v dvakrat rdeči prepečeni Sloveniji.

 6. Petrovc pravi

  PRJATLI-RAZUMNI: tile pajaci na zgornji sliki in iz seznama, NIMAJO NIKAKRŠNIH ZASLUG ZA POSTAVITEV SLOVENSKE DRŽAVE! nasprotno VSI Z SEZNAMA IMAJO SAMO ENE ZASLUGE!
  L O P O V I !!!!!!!!!!!!!!
  Ti so nas pokradli in ti sodijo na kol!

 7. Petrovc pravi

  TVORCI KRANSKE (SLOVENSKE) DRŽAVE:
  1. Habsburgi in Germani, ki so pleme Venetskih divjakov kultivirali in jim ohranili ozemlje!
  2. Številni Kranci, ki smo od leta 1941 dalje verjeli in se za samostojnost borili!
  3. Slovenski narod, ki je na plibiscitu enoglasno glasoval za svojo državo!
  4. Edvard Kardel, ki je vnesel v ustavo SFRJ temelni potreben in zadosten pogoj za odcepitev!
  5. Slovensko novinarstvo, ki je tedaj bilo enoglasno v boju za Slovenstvo!
  IN NIHČE VEČ IN PIKA!

 8. Petrovc pravi

  NA ENI FOTOGRAFIJI skupaj vsi KRIMINALCI Kranskega naroda!
  Sicer pa potvarjanje zgodovine ni nič novega!
  Prvi so se tega spomnili barbari Rimljani (Hanibal). Vse banditske lastnosti Rimljanov so, za kratko okupacijo, osvojili Angleži in lagali o 1. svetovni vojni! Za tem so bili Leninisti in Trotskisti! Judje! Judje so potvorili resnico o Dnevniku Ane Frank in o Holokavstu! Sledile so laži o 2. svetovni vojni! ITD!

 9. haapy yack pravi

  hoj
  Pravljice je še dovoljeno pisati.
  čao

 10. Arhi Medo pravi

  Mene takšen izbor ne preseneča, glede na ozadje te knjige. Eden od avtorjev je tudi Ožbej Peterle, sin Lojzeta Peterleta, ostala dva pa sta tudi nekje iz gnezda NSi. Pa knjiga sploh ni tako neopazno izšla, saj so imeli celo javno predstavitev. Gre pa za intervjuje, ki jih je objavljal Siol. Verjetno je bilo celo namerno tako narejeno, da je bil Janša izpuščen, ne glede na to, da je bil eden glavnih akterjev. Vsekakor pa gre za neke vrste specialno vojno proti Janši s strani SKD foteljašev. Vse skupaj nekako sovpada tudi s Peterletovim izstopom iz predsedstva VSO, kar je bila le vmesna točka, da so potem shod na dan državnosti nekateri lahko sabotirali in ga prikazovali kot strankarsko prireditev. Je pa treba vedeti, da je Cankarjeva založba tudi okužena z udbovskim kapitalom, tako da res ne morem biti presenečen nad izborom intervjuvancev….

 11. kulisa pravi

  Kako je mogoce, da je mali Azbej pozabil na Tonina? Neverjetno!

 12. linke pravi

  kdaj bo ta rdeča golazen že pod rušo?

 13. antikomunist pravi

  Avtor te knjige mora biti srečen človek. Glede na vakum v njegovi glavi hodi vedno pokončno. Edino kar mu manjka, je razum. V tej točki se vzdržim komentarja, ker prizadete ljudi ne smemo zasmehovati.

 14. MoroStar pravi

  Vsi ste isti!

 15. Klemen pravi

  Ne se vzigat ovcke. Sej poslusajte Janeza…. on ve za vee vas.

 16. Fazan pravi

  Glede prve knjige (MK) lahko rečem le, da gre za prvorazreden škandal. Razočaran sem, da se med imeni pojavljata tudi Stres in Kremžar. Ostali me ne čudijo.

 17. bruh pravi

  saj ga vidite na sliki….edini prodani azijec….kot vsi uvoženi…..

 18. marta pravi

  A prav vidim? Je to Mencinger ali Fukujama?

 19. Matej pravi

  Zgodovina po Repetovo… in njegovi mladinski sledilci…

 20. Petrovc pravi

  SICER PA, PRJATLI-RAZUMNI: jaz se z tako državo, kot jo danes imamo, NE BI HVALIL! skril bi se deswet klafter pod zemljo!
  Kaj pa nas odlikuje? Kraje, anarhija vodenja, sodišča-banditizem, zdravstvo-kraje in smrti, šolstvo-poneumljanje in dodatki k plači profesorjem, novinarstvo-klevete in laži,…
  Jaz se ne bi hotel postaviti v nobeno sredino, ki bi bila zaslužna za tako kriminalzdružbo!

 21. raft pravi

  Z gob-canjem se ne bomo rešili te komunistične golazni.

 22. miha pravi

  Danes po vsem tem potvarjanju zgodovine iz casa osamosvajanja je lahko res vsak brez dvoma preprican, da se je poneverba zgodovine s strani rdecih zgodila tudi v oz. po 2sv.vojni.
  Zgodovina in poneverba zgodovine se ponavlja …isti vzorec, isti akterji

 23. raft pravi

  miha pravi:

  Danes po vsem tem potvarjanju zgodovine iz casa osamosvajanja je lahko res vsak brez dvoma preprican, da se je poneverba zgodovine s strani rdecih zgodila tudi v oz. po 2sv.vojni.
  Zgodovina in poneverba zgodovine se ponavlja …isti vzorec, isti akterji
  ————————-
  Zakaj pa ne, saj imajo opravka s slovenskimi naivnimi ljudmi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen