Začel je delovati Slovenski inštitut na Dunaju

0

V avstrijski prestolnici je začel delovati slovenski inštitut. Inštitut bo skrbel za srečevanja Slovencev in somišljenikov, si prizadeval za medkulturni dialog ter spodbujal strokovno in znanstveno razpravo v stičnem slovensko-nemškem prostoru. Slovenski kulturni praznik bodo obeležili s prireditvijo 2. februarja.

Slovenski inštitut na Dunaju izhaja iz tradicije slovenističnega delovanja v avstrijski prestolnici. Predvsem si prizadeva nadaljevati delo bivšega Slovenskega znanstvenega inštituta, Platforme za prisotnost Slovencev na Dunaju in Dunajskega krožka.

Ko je bil leta 2014 po večletnem delovanju ukinjen Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju, se je formiralo široko gibanje z namenom, da se tovrstna srečanja nadaljujejo, predvsem s programsko ponudbo, in da se čim prej ustanovi formalno društvo, je za STA pojasnil predsednik društva Slovenski inštitut na Dunaju Herbert Seher. Ta oblika združenja namreč zagotavlja konstruktivno delovanje v takšni obliki, da je odprta za vprašanja, potrebe in sodelovanje njihovih podpornikov.

V letu 2014 je Platforma za prisotnost Slovencev na Dunaju, ki ima podporo tako dunajskih Slovencev kot somišljenikov iz nemškega govornega okolja, redno organizirala različne prireditve – strokovna predavanja, predstavitev avtorjev, ogled razstav in drugo. Lani novembra je javno dovoljenje za delovanje dobilo društvo Slovenski inštitut na Dunaju. Ustanovni občni zbor društva je bil 12. januarja.

Dunajski krožek, ki je bil neformalne narave, je deloval v obliki prostega foruma 25 let do ustanovitve Slovenskega znanstvenega inštituta leta 2000.

Slovenski inštitut na Dunaju kot mlada ustanova po Seherjevih besedah še ne razpolaga z rednimi finančnim sredstvi. Trenutno pripravljajo spored za poletni semester do sredine leta 2016. Zaenkrat imajo osrednjo vlogo člani in somišljeniki društva, v prihodnje pa se nadejajo podpore s strani javnih ustanov tako v Avstriji kot Sloveniji.

Kot je še povedal Seher, bo skušal Slovenski inštitut na Dunaju na podlagi izkušenj Slovenskega znanstvenega inštituta svojo ponudbo oblikovati glede na potrebe in želje občinstva. Posebno se čutijo zavezane posredovanju znanstvenih tem, ki se nanašajo na skupno zgodovino ter družbeni in kulturni razvoj Avstrije in Slovenije. Kot poudarja Seher, želijo postati vidna platforma za srečavanje strokovnjakov in vseh zainteresiranih.

Poleg tega želijo na Dunaju predstaviti slovensko ustvarjalnosti in nekatere dosežke sosednjih narodov in kultur. Letošnje leto bo v znamenju 25-letnice samostojne Slovenije, leto 2017 v znamenju Martina Luthra. (sta)

dunaj bozic2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen