Europol svari pred novimi terorističnimi napadi IS v Evropi

1

Evropski policijski urad Europol je danes v Amsterdamu opozoril pred novimi terorističnimi napadi v Evropi. Skrajna skupina Islamska država je razvila nove bojne zmogljivosti za izvedbo velikega terorističnega napada s posebnim poudarkom na Evropi, je povedal direktor urada Rob Wainwright ob zagonu novega protiterorističnega središča.

Teroristični napad lani novembra v Parizu priča o resnosti teroristične grožnje v Evropi, ki jo potrjuje tudi danes objavljeno poročilo Europola, je dejal Wainwright ob zagonu novega evropskega protiterorističnega središča s sedežem v Haagu. IS po oceni Europola pri pripravi napadov cilja zlasti na Francijo.

Novo Europolovo poročilo kaže na spremembo v delovanju IS, ki je odslej zmožna kadar koli izvesti niz kompleksnih in usklajenih napadov kjer koli po svetu, osredotočala pa naj bi se zlasti na lahke cilje, na civilno družbo.

Vzpostavitev novega središča za učinkovitejše sodelovanje med članicami unije v boju proti terorizmu z od 40 do 50 strokovnjaki je del evropske varnostne strategije, sprejete po lanskem januarskem terorističnem napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo.

Europolov direktor je izpostavil, da bo novo središče izboljšalo izmenjavo informacij o tujih terorističnih borcih ter pomagalo pri zagotavljanju posebnih zmogljivosti za sledenje financiranju terorizma, nezakonitemu orožju, spletni propagandi in uporabi ponarejenih dokumentov. (sta)

islamska drzava teroristi4

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Kaj pa je tale Evropol? Novi KGB!
    čaobao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen