Velika zmaga pravice v zadevi “radarji”: proti Kanglerju obtožnica umaknjena, izdana zavrnilna sodba!

28

Skoraj natanko leto dni po začetku sojenja nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in trem soobtoženim v zadevi domnevno sporne sklenitve posla z družbo Iskra Sistemi za modernizacijo semaforskega sistema je tožilstvo ob zaključku glavne obravnave danes še pred sklepnimi besedami umaknilo obtožnico.

Nekdanjemu županu je tožilstvo še iz časov zdaj že razrešenega tožilca Borisa Marčiča očitalo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Sporen naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu, ki naj bi bil prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Projekt javno-zasebnega partnerstva je bil namreč po izbiri Iskre preoblikovan tako, da bi ga financirali iz prekrškovnega sistema z radarji, ki so leta 2012 razburili Maribor in odnesli Kanglerja.

Po današnjem zaslišanju zadnje priče, ko bi stranke v postopku morale začeti s sklepnimi govori, pa je tožilka Katja Arnuš presenetila z umikom obtožnice. Kot je dejala, iz zaslišanja prič in drugih dokazov ni bilo mogoče dokazati očitanih dejanj, prav tako ne prvoobtoženemu Kanglerju, da bi kakorkoli skušal vplivati na potek izbire zasebnega partnerja. Enako velja tudi glede očitkov zoper ostalo trojico.

Sodišču tako ni preostalo drugega, kot da je izreklo zavrnilno sodbo, stroške postopka torej tudi stroške odvetnikov pa naprtilo državnemu proračunu. Medtem ko tožilka Arnuševa po koncu obravnave ni želela dajati izjav, je bil boljše volje Kangler, ki današnjega manevra tožilstva ni pričakoval, ga je pa pozdravil, saj je tako ali tako pričakoval oprostilno sodbo.

“Žalostno je, da so nekateri mediji takrat izvajali name tako velike pritiske ter spodbujali javnost, da je prišlo do nemirov v Mariboru, ker javnost ni bila pravilno obveščena. Kot župan sem odstopil zato, da pride resnica na dan. Danes je ta prišla na dan. To je bila gonja proti meni in verjetno gonja proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, da pride do političnih sprememb v Sloveniji,” je takoj po koncu obravnave dejal Kangler.

Ponovil, je, da so vse priče v konkretnem primeru govorile v njegovo korist ter da ne v tem ne v drugih postopkih ni skušal vplivati na nikogar. Zatrdil je, da je svojo funkcijo župana opravljal korektno, predvsem pa zakonito tudi v drugih primerih, kjer mu očitajo nečednosti, ne ve pa, kdo se bo opravičil njemu in njegovemu otroku za vse, kar je moral prestajati v zadnjih letih.

Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak je ob tem dodal, da so zadovoljni z epilogom zadeve, saj so bili ves čas prepričani, da obsodilna sodba ne bi mogla biti izrečena. “Ni bilo nobenih dokazov, da bi katerikoli od obdolženih storil kakršnokoli kaznivo dejanje. Nobena od prič ni v ničemer obremenila nobenega od obdolženih,” je poudaril Bošnjak in ob tem pohvalil državno tožilstvo, da je samo spoznalo neutemeljenost obtožnice.

Ob tem se Kanglerjevemu odvetniku umik obtožbe zdi pomemben tudi za nekatere druge postopke zoper njegovega klienta, kjer mu prav tako očitajo, da je predlagal mestnemu svetu sprejem določenih odločitev ter da je s tem storil kaznivo dejanje. Tožilstvo je danes po njegovem mnenju zelo jasno povedalo, da ima mestni svet vso suvereno pravico, da se odloči drugače kot predlaga župan, zato sam predlog ne more biti podlaga za kaznivo dejanje.

Odbor 2015 pa v današnjem sporočilu za javnost takole:

“Danes opoldne je kot strela iz jasnega udarila novica, da je okrožna državna tožilka v Mariboru Katja ARNUŠ sprejela odločitev, da umika obtožni predlog zoper Franca KANGLERJA in soobtožene, zaradi zelo glasnega in medijsko odmevnega sodnega procesa »Radarji«. V Odboru 2015 smo z izjemnim zadovoljstvom sprejeli današnje ugotovitve tožilke, da v zadevi »Radarji« ni razlogov za obtožnico. Tako sodnici Tanji HUSAR ni preostalo nič drugega kot pa da izreče zavrnilno sodbo. Odbor 2015, ki se že dlje časa bori za preprečitev kršenja človekovih pravic, pozdravlja današnji razplet na sodišču oziroma odločitev tožilstva in sodišča.

Odbor 2015 je do danes zbral in obravnaval že kar enajst kršitev človekovih pravic, ki so jih zoper Franca KANGLERJA storili na tožilstvu, policiji in sodišču. Odbor je že v svoji tretji kršitvi objavljeni 11. septembra 2015, opozarjal na nepravilnosti, ki so navedene v obtožnem predlogu. Že takrat smo se spraševali kje v obtožnem aktu so podani elementi kaznivega dejanja. Navajamo tri ključne točke, ki so bile v obtožnemu aktu zapisane kot sum storitve kaznivega dejanja: 1) Francu Kanglerju se očita, da je kot župan v času županovanja na Mestni občini Maribor skupaj s svojimi zaposlenimi sprejel uslužbence Iskre na predstavitveni sestanek. 2) Francu Kanglerju se očita, da je kot župan podpisal sklep o imenovanju komisije za javni natečaj. 3) Francu Kanglerju se očita, da je kot župan predlagal Mestnemu svetu Mestne občine Maribor v obravnavo gradivo za omenjeni projekt. Med drugimi smo v tej kršitvi izpostavili neizvedljivost poteze, da sta lahko dva policista v istem časovnem intervalu hkrati prisotna na dveh različnih lokacijah in opravljata procesna dejanja. V Odboru 2015 pričakujemo, da bo policija zoper tiste, ki so v tem postopku nezakonito ravnali oziroma niso spoštovali določil ZKP-ja, ustrezno ukrepala. Nepravilnosti v primeru Franca KANGLERJA je bilo ogromno in se še naprej dogajajo iz dneva v dan. Razplet, kakršen je bil danes na sodišču, nas je samo okrepil, da delamo prav in da smo na pravi poti. Vsekakor se bomo še naprej borili za pravico, predvsem pa za poštena sojenja, ki bi morala biti temelj vsakršnega sodnega procesa. Tudi v bodoče bomo javnost in za to pristojne obveščali o vseh zaznanih kršitvah človekovih pravic.

Veseli smo, da je danes tožilka Katja ARNUŠ, kljub velikim medijskim in ostalim pritiskom, ravnala korektno in v skladu z zakoni strokovno argumentirala umik obtožnega predloga. Kljub temu pa je zelo zaskrbljujoče dejstvo, da je prišlo do tako močnega odstopanja med prvim obtožnim predlogom, katerega je podal takratni tožilec Boris MARČIČ in pa sedanjim, ki prikazuje dejansko stanje. To lahko ima nepopravljive posledice za vse vpletene osebe, predvsem pa za prvo obtoženega Franca KANGLERJA. V Odboru 2015 tudi v bodoče pričakujemo, da bodo sodišča, policija in tožilstvo sledila pravnim normam in evropskim standardom. Nenazadnje so ravno oni tisti, ki morajo preprečiti kakršnokoli kršenje človekovih pravic oziroma nespoštovanje zakonov in s svojim delom zagotavljati enakopravnost vsem državljanom Republike Slovenije.”

Še to: aktualni mariborski župan Andrej Fištravec razpleta konkretnega sodnega postopka ni želel komentirati, saj mestna občina vanj ni bila vpletena, je pa za STA povedal, da je Slovenija pravna država, zato je odločitve sodišča treba spoštovati. (sta/ured)

franc kangler DZ

Št. komentarjev: 28
 1. uffff pravi

  ufff….čemu se čudite?….če si ponovno preberete to kar sem napovedal takrat boste videli, da sem imel 100% prav…..ufff……kučanova mafijska a legalna smrdeča nomenklatura ga je morala pač zje ba ti….aktivirali so svoje mafijsko zveste državne kadre in plačali nekaj jugićev in bando 571……ufff….res kaj se čudite…..ufff…

  spomnite se, v drugih državah se mafije borijo proti državam, ampak le me jugići in sovjeti si mafije lastijo države….ufff…in to od univerz do sodišč….od do….ufff…..
  in spomnite med sovjeti kot jugići mafij NI, so le državni kadri…..uffff

 2. uffff pravi

  in še tole, težave kanglera je le tale, da ne liže kučanovih udbaških krvavordečih mafijskih smrdečih ri ti in , da se ne imenuje kanglerić….uffff….

 3. uffff pravi

  rdeči pra sci pa dobro vedo, dabo njihov mafijaković še naprej mafijsko a legalno sodno in medijsko dobro zaščiten…..ufff..in mu ne bo treba nikoli odstopiti…….ufff….ker je bila in še vedno bo veljala smrdeča kučanova mafijska FARSA…kin jo le banda 571 lahko imenuje pravna država……ufff

 4. uffff pravi

  in spomnite se v takih legalno mafijskih smrdeči državah, če en jugić ali sovjetić zakolje otroka in pokrade 10 mil €, je še vedno bolj “pošten in nedotakljiv” kot moteče drugače misleči, ki si upa kri ti zirati smrdečo, mafijsko, nedemokratično zverinsko oblast…..ufffff

 5. Slovenec 33 pravi

  Kdo je napisal obtožnico, ki ni v skladu s pravnim redom

  Kdo bo državi pokril stroške obravnav, plače uradnikov, policajev, razsvetljave in ogrevanja ter papirja, ki so nastali v tej hudobiji.

  Kdo bo odgovarjal za gospodarsko škodo, ki je najmanj v velikosti stroškov volitev z obrestmi in kdo jo bo plačal.

  Pričakujem navedbe odgovornih, odpovedi njihovih delovnih razmerij, njihovo opravičilo Kanglerju in slovenskim davkoplačevalcem.

 6. zob pravi

  Janša je v svojem mandatu kolaboliral s pahorjem rezultat, ni mogel izpeljat reform, ki bi bile nujno potrebne ampak samo del.
  Kangelr je koloboriral s komunisti s poslom z radarji rezultat je opisan zgoraj.
  Bojan Požar isto koloboriral z komunajer lakajem pečečnikom rezultat poznan.
  Se rabi še kdo prevarat s to sodrgo? V Sloveniji se smo 20% ljudi zaveda tega 80% pa se pustijo vedno z nova prevarati.

 7. kulisa pravi

  Če bil bil človek Kučan, bi rekel-maščevanje. Tako pa lahko samo rečemo: ubogi boljševiki! Celo med sodniki so še pošteni ljudje. Jih niste vseh pobili po vojni?

 8. raft pravi

  Dokler boste Mariborčani hodili po Engesovi, Marxovi, Titovi……………in še mnogih ulucah poimenovanih po komu-najzarskih mo-rilcih, si ne obetajte boljših časov. Slaba karma je hudič.

 9. miki pravi

  Edino pravilno, a žal za “pravno” državo, daleč daleč prepozna odločitev!

 10. Miran pravi

  Slovenec 33 pravi:
  25. 01. 2016 at 16:52
  Kdo je napisal obtožnico, ki ni v skladu s pravnim redom
  Kdo bo državi pokril stroške obravnav, plače uradnikov, policajev,

  _________
  Neb vedu.
  Ohka se pa kej zmislim.

  😉

 11. zob pravi

  1.) Zapoved (fatva) Ne ubijaj, ne imej poslov s komunisti, ker je to enako samomoru, kar je enako umoru.
  Za tiste, ki upoštevajo samo fatve:Ne poslušajta svojih imamov in se odpovejte islamu, ker vas židi s tem že 1400 let imajo na povodcu. Delate točno to, kar oni želijo. Pustili ste se sprovocirat židovskim medijem, jim za drobiž podarili svojo zemljo, domove in šli v EU namesto, da bi se ozrli okoli sebe in videli kaj je res. Oni pa vas fopajo z Mohamedi Alahi, križarji…Vem, ta fatva ima toliko soli, kot “glas upijajočega v puščavi”. Pa vendar..

 12. MEFISTO pravi

  kdaj gremo protestirat proti krivosodju?

 13. Upanje,pravica,svoboda-Zmaga pravi

  uffff Se strnjam

 14. uffff pravi

  @Upanje,pravica,svoboda-Zmaga pravi:
  25. 01. 2016 at 19:42

  uffff Se strnjam
  ———————————————

  Kaj imaš ti balkanski rdečuh za se strinjat??

 15. deki pravi

  No, še ena zmaga pravice nad konstruktom Fišerjevega tožilstva.

 16. pubec pravi

  Raft, če bi se ti brigal za probleme svojega mesta, mislim, da bi imel ogromno dela. Tako pa nam le pusti, da hodimo po ulicah, ki imajo imena, ki jih ti niti napisati ne znaš prav, poleg tega pa smo se na njih navadili in so pač imena osebnosti iz zgodovine. Zaradi mene lahko imaš ti svojo,raftovo ulico, če si tako “zaslužno trobilo”.

 17. pikec pravi

  Mnogim pubecom in deklinam so v butice zabetonrali boljševiške osebnosti iz zlagane zgodovine.

 18. raft pravi

  pubec pravi:

  Raft, če bi se ti brigal za probleme svojega mesta, mislim, da bi imel ogromno dela. Tako pa nam le pusti, da hodimo po ulicah, ki imajo imena, ki jih ti niti napisati ne znaš prav, poleg tega pa smo se na njih navadili in so pač imena osebnosti iz zgodovine.
  ———————————————
  Govorim o pravih Mariborčanih in ne o tebi, bebo če-fur-ski.

 19. MEFISTO pravi

  Zahtevam od administratorja, da ukrene vse potrebno, da tovariš Petrovc neha zlorabljati ime učenega in modrega Mefista.

  Če je administrator neprizadet do dejstva,, zadovoljen s tem, da mu je tovariš Pterovc, ki ga preganjajo po vseh političnih blogih, s svojimi nicki ostal skoraj edini komentator, pa se pa pošteni ljudje ne strinjamo s tem, da se tovariš Petrovc kiti z imeni pametnejših ljudi od sebe.

  Ob neodzivu bo Mefisto krivosodno ukrepal.

 20. kulisa pravi

  Pred sodišče postaviti vse organizatorje in bara.bine vseslovenske vstaje. S kučanizmom, golobičizmom in jamnikizmom je NUJNO treba počistiti! Ti Butalci so namreč “morilci” Slovenije.

 21. Narim pravi

  kulisa pravi:
  26. 01. 2016 at 09:13
  Pred sodišče postaviti vse organizatorje in bara.bine vseslovenske vstaje. S kučanizmom, golobičizmom in jamnikizmom je NUJNO treba počistiti! Ti Butalci so namreč “morilci” Slovenije.

  _____

  Tko je.
  So dejali kmetje.
  Poteghnili dol hlače.
  In šli v koprive srat.

 22. Narim pravi

  MEFISTO pravi:
  26. 01. 2016 at 09:08

  Ob neodzivu bo Mefisto krivosodno ukrepal.

  ___
  Mefln, ne daj se.
  Mi smo s teboj.

 23. uffff pravi

  dragi Upanje,pravica,svoboda-Zmaga , vedi , da je

  uffff pravi:
  25. 01. 2016 at 20:16
  @Upanje,pravica,svoboda-Zmaga pravi:
  25. 01. 2016 at 19:42
  uffff Se strnjam
  ———————————————
  Kaj imaš ti balkanski rdečuh za se strinjat??

  pač kučanov udbaško vzgojeni smrdeči balkanoid, ki nima argumentov in si zato večkrat “sposoja” moj nick…..uffff

  toliko v vednost…..ufff

 24. Cleo Earl Antonius pravi

  Ja uffff , vi pa vse z argumenti utemeljite…. 🙂

 25. pubec pravi

  Raft, če je kdo čefur, si to verjetno ti, ki ti pisanje v slovenskem jeziku dela težave. Zagotovo sem bolj “čistokrvni” Slovenec, kot ti, vendar se jaz pač ne trkam po prsih, da sem osamosvojitelj, čeprav sem pri tem sodeloval, res pa je, da nisem ležal “nalit v grmovju” kot ti in pač zato nimam statusa “veterana”, kar ti, verjetno imaš.

 26. raft pravi

  pubec

  Bebo. Ti v resnici misliš, da obvladaš slovenski jezik. Za crknit od smeha.
  Osamosvojitveni veteran ne boš nikoli, si pa brez problemov lahko hostarski. Pa saj verjetno to že si kajne?

 27. pesjanar pravi

  pubec,ti si morda čistokrvni mešanec,sodeč po tvojih izjavah,kakšna zgodovina je Kardelj,da se mora po tem zločincu imenovati ulica,tu je še vrsta jugo barabinov ki delajo sramoto z svojimi imeni.Rojen sem v tem mestu v času malarja z brčicami,tako da si lastim pravico in takšne pubece smatram za sramoto…..

 28. Dare pravi

  Naj še prično analizirati vse privizije, ki jih je pobral Kangler n samomor Rada Poštraka, dogoškega gradbenika, ki je Kanglerju kot pubecu kupil prvo lovsko puško. Za zahvalo sodelovanja in izkoriščanja pri gradnji krožišč je Poštrak toliko provizij izplačal, da je v obupu naredil samomor ob zajetni bremenilni dokumentaciji. Tožilstvo ni reklo niti besedice, čeprav poznamo lokalne zgodbe vso doma. Sramota za regijo, ki dovoljuje takšne pilitike s pendreki in kulturo. Nivo človeka je pa tako ali tako na dupleški livadi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen