Porošenko računa na pomoč ZDA in EU za vrnitev Krima Ukrajini

0

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes poudaril, da si želi podpore EU in ZDA pri zagotovitvi vrnitve polotoka Krim, ki si ga je priključila Rusija. Obenem je Porošenko napovedal ponovni prevzem nadzora Kijeva nad separatističnim vzhodom Ukrajine.

Porošenko je danes pojasnil, da si želi sprožiti “mednarodni proces”, da Kijev ponovno prevzame nadzor nad svojim celotnim ozemljem. “Boj za vrnitev Krima ostaja prioriteta,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po njegovem prepričanju bo to dosegel s procesom, v katerega bi bile vključene ZDA in EU, morebiti pa tudi podpisnice memoranduma iz Budimpešte. S tem dokumentom iz leta 1994 sta Rusija in Zahod Ukrajini zagotovila, da bosta spoštovala njene meje in proti njej ne bosta uporabila sile. V zameno pa se je Kijev odrekel svojemu jedrskemu orožju.

Po padcu proruskega predsednika Viktorja Janukoviča februarja 2014, ki so ga odnesli proevropski protesti, se je Rusija odločila za priključitev polotoka Krim, ki ga poseljuje večinoma rusko prebivalstvo.

Kot cilj v letošnjem letu si je Porošenko zadal še ponovno uvedbo nadzora Kijeva nad “okupiranimi ozemlji Luganska in Donecka”. V teh dveh regijah se je aprila 2014 začel upor proruskih separatistov proti vladi v Kijevu, ki se je prelevil v oborožen konflikt. Kijev in Zahod sta ob tem Rusiji očitala, da podpira in pomaga separatistom.

Nov krog pogovorov predstavnikov Kijeva in Moskve je sicer v sredo prinesel nov dogovor o prekinitvi ognja med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki, ki za zdaj še velja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen