V prizivnem postopku Pistorius obsojen umora, čaka ga najmanj 15 let zapora

0

Južnoafriško vrhovno prizivno sodišče je v prizivnem postopku danes paraolimpijca Oscarja Pistoriusa obsodilo zaradi umora dekleta Reeve Steenkamp. Sodišče na prvi stopnji mu mora sedaj izreči novo kazen, ki za umor znaša najmanj 15 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obsojeni je kriv “za umor z zločinsko namero”, je dejal sodnik Eric Leach in dodal, da mu bo sodišče na prvi stopnji moralo sedaj izreči novo kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pistorius je na valentinovo leta 2013 s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice ustrelil svoje takrat 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Atlet ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.

Sodniki vrhovnega prizivnega sodišča njegove verzije dogodka niso postavili pod vprašaj, razsodili pa so, da ko je streljal, ni mogel mimo tega, da bi lahko koga vsaj ranil, če ne ubil. “Ni mogel vedeti, ali oseba predstavlja grožnjo in ko je streljal, je bila smrt tarče verjeten rezultat,” je poudaril sodnik.

Ocenili so, da je bila sodba na prvi stopnji polna temeljnih napak. Sodišče ni upoštevalo ključnih balističnih dokazov, ni pa niti racionalne podlage za to, da bi Pistorius lahko mislil, da je ogroženo njegovo življenje in to ne glede na to, kdo je bil za vrati.

Pistorius je namreč dobro izurjen za uporabo orožja. V vrata je izstrelil štiri strele in za to ni dal sprejemljivega pojasnila, so poudarili sodniki in izpostavili, da sodišče na prvi stopnji teh dokazov ni upoštevalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pistorius je bil lani obsojen na pet let zapora zaradi nenaklepnega uboja. Tožilstvo, ki ga je bremenilo umora, se je na obsodbo pritožilo in vrhovno prizivno sodišče mu je danes pritrdilo.

Sedaj 29-letni Pistorius, ki po šestini prestane kazni od oktobra kazen prestaja v hišnem priporu, bo v njem ostal do izreka nove kazni, ki jo je pričakovati v začetku prihodnjega leta, so za AFP pojasnili na sodišču.

Oče umorjene Barry Steenkamp je izrazil zadovoljstvo z razsodbo prizivnega sodišča. “Želel bi si, da bi vse to bilo mogoče preprečiti,” je dejal, a pristavil, da je sedaj čas, da nadaljujejo s svojimi življenji. Mati umorjene je bila navzoča v dvorani ob objavi odločitve in je sodišče zapustila brez izjav. Pistoriusa v dvorani bi bilo, poroča AFP. (sta)

oscar-pistorius-reeva-steenkamp-lg

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen