Turčija prisilno vrača begunce na vojno območje

0

Turčija je protizakonito pridržala več deset beguncev in jih prisilila, da se vrnejo na vojno območje, v najnovejšem poročilu ugotavlja nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Po informacijah AI naj bi begunce osamili v posebnih centrih za pridržanje, kjer so bili tudi deležni zlorab.

Organizacija v poročilu z naslovom Evropski vratarji trdi, da so turške oblasti pridržale migrante v “izoliranih centrih za pridržanje”, kjer naj bi jih zlorabljali in pretepali.

Turčija je od začetka vojne v Siriji leta 2011 sprejela okoli 2,2 milijona sirskih beguncev. Čeprav jih je od takrat več sto tisoč odšlo naprej proti državam EU, je v Turčiji še vedno največ begunskega prebivalstva na svetu nasploh.

EU in Ankara sta minuli mesec dosegli dogovor o evropski pomoči Turčiji v višini tri milijarde evrov, pa tudi drugo pomoč in ugodnosti, vključno z morebitno odpravo vizumov za turške državljane pri potovanju v Evropo, če bo Turčija pomagala zmanjšati priliv migrantov v Evropo.

AI po navedbah nemške tiskovne agencije dpa še navaja, da ima dokaze o več kot 100 deportacijah v Irak in Sirijo, bojijo pa se, da je dejansko število veliko večje ter da vključuje tudi deportacije v Afganistan.

Predstavnik turških oblasti je zavrnil obtožbe kot neresnične in dodal, da ima manj kot odstotek vseh Sircev omejitve gibanja.

Sicer pa organizacija še trdi, da naj bi del evropskih sredstev očitno namenjali za gradnjo centrov za pridržanje, kjer se dogajajo zlorabe.

“Šokantno je, da se evropska sredstva namenjajo za nezakonita pridržanja in programe vračanja. EU mora zagotoviti, da financiranje ter sodelovanje s Trčijo na področju migracij napreduje, ne pa da se kršijo pravice beguncev in migrantov,” še navaja poročilo. (sta)

begunci maked-grcija zica (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen