Sodišče ne bo nadaljevalo postopka proti nekdanjemu generalu JLA Popovu

0

Murskosoboško okrožno sodišče je zavrnilo predlog ministrstva za obrambo za nadaljevanje kazenskega postopka proti nekdanjemu generalu JLA Berislavu Popovu, poroča današnje Delo. Zoper sklep je mogoča pritožba, a se po neuradnih podatkih časnika ministrstvo nanj ne bo pritožilo.

Obtožnica je nekdanjega generala JLA Vlada Trifunovića in Popova bremenila, da sta v času osamosvojitvene vojne vodila 32. mehanizirano brigado JLA do Gornje Radgone, pri tem napadla civilno prebivalstvo in civilne objekte, zaradi česar sta umrla tudi dva civilista.

Trifunovića je murskosoboško okrožno sodišče avgusta 2013 oprostilo, Popovu pa prisodilo pet let zapora, a je višje sodišče maja 2014 sodbo razveljavilo. V ponovnem sojenju je sodišče postavilo dva nova izvedenca, ki sta Popova razbremenila očitkov, zaradi česar je tožilstvo obtožnico umaknilo.

Nato je ministrstvo za obrambo preko državnega pravobranilstva na sodišče vložilo predlog za nadaljevanje postopka.

Sodišče je sedaj predlog za nadaljevanje postopka zavrnilo. Na ta sklep se pravobranilstvo lahko pritoži, vendar se mora o tem najprej izreči ministrstvo za obrambo. A na ministrstvu tega najverjetneje ne bodo storili, po informacijah Dela pa v vlogi subsidiarnih tožilcev ne more nastopiti nihče drug. (sta)

sodisce-kladivo (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen