Sirija Rusiji izročila črni skrinjici sestreljenega ruskega lovca

0

Dva tedna po turški sestrelitvi ruskega lovca je ruski predsednik Vladimir Putin v torek sporočil, da je Sirija Moskvi izročila črni skrinjici, ki jih bo analizirala skupaj s tujimi strokovnjaki, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Prosim vas, da jo odprete ob prisotnosti tujih strokovnjakov in vse skrbno dokumentirate,” je na srečanju z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šogujem dejal Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal Šoguj, je črni skrinjici letala suhoj su-24 na območju sestrelitve letala našla sirska vojska. Putin je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije v torek izrazil upanje, da bo črna skrinjica osvetlila, kaj se je zgodilo 24. novembra na sirsko-turški meji.

Rusija in Turčija sta po sestrelitvi letala v najslabših odnosih po hladni vojni. Ankara vztraja, da je letalo kršilo turški zračni prostor, rusko letalo pa so pred sestrelitvijo tudi večkrat posvarili. Moskva temu oporeka in Turčiji, ki je članica zveze Nato, očita izdajo.

Rusija je zaradi sestrelitve letala, v kateri je umrl eden od obeh pilotov, proti Turčiji uvedla sankcije na področju trgovine in turizma. Pilot, ki je preživel, zatrjuje, da letalo ni kršilo turškega zračnega prosta, turški letali F-16 pa naj bi streljali brez predhodnega opozorila. (sta)

letalo-rusija-sestreljeno (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen