Putin na tiskovki leta oster: ne vidim možnosti izboljšanja odnosov z Ankaro pod trenutnim vodstvom

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji letni novinarski konferenci znova ostro kritiziral Turčijo zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala v Siriji in ob tem dejal, da ne vidi možnosti izboljšanja odnosov z Ankaro pod njenim trenutnim vodstvom. Napovedal je nadaljevanje ruske operacije v Siriji, dokler bo to potrebno.

Putin je po poročanju britanskega BBC poudaril, da je bila turška sestrelitev ruskega letala konec novembra v Siriji sovražno dejanje, a da Rusija ni država, ki bi se umaknila in bežala. Rusija je zaradi incidenta uvedla sankcije proti Turčiji, Putin pa je danes poudaril, da izboljšanja odnosov med državama ni na vidiku, dokler bo v Ankari trenutno vodstvo.

Turčija je letalo sestrelila, ker naj bi kljub številnim opozorilom kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija trdi, da letalo ni bilo v zračnem prostoru Turčije.

Ruski predsednik je danes napovedal nadaljevanje ruskih zračnih napadov v Siriji in podpore sirskim vladnim silam, dokler bo sirska vojska izvajala svoje operacije. Ob tem je zatrdil, da ruski napadi ponujajo tudi zračno podporo nekaterim oboroženim opozicijskih skupinam, ki se borijo proti skrajni Islamski državi.

Po njegovih zagotovilih je Rusija navezala stike z nekaterimi oboroženimi in zmernimi sirskimi opozicijskimi skupinami. “Z zračnimi napadi podpiramo njihov boj proti IS,” je povedal Putin.

Putin je poudaril, da morajo o bodočem političnem vodstvu Sirije odločiti Sirci in ne tuja država. Obenem je izrazil podporo ameriški pobudi za resolucijo Združenih narodov za zaostritev sankcij proti Islamski državi, s čimer bi prekinili financiranje te skupine.

“Washington je preložil sprejemljiv predlog, čeprav je treba določene dele še dodelati. A na splošno nam ustreza,” je Putin dejal o predlogu, ki ga je ob torkovem obisku Moskve predstavil ameriški državni sekretar John Kerry.

O predlogu resolucije naj bi danes glasoval Varnostni svet ZN. Pričakovati je soglasno podporo. (sta)

vladimir putin zuga

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen