Le Penova zaradi objave grozljivih fotografij IS tarča preiskave

0

Proti predsednici skrajno desne francoske Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen so sprožili preiskavo, potem ko je na spletnem družbenem omrežju Twitter objavila fotografije grozot skrajne Islamske države (IS), med drugim obglavljeno truplo ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. Preiskujejo jo zaradi “širjenja nasilnih podob”.

Tožilstvo v pariškem predmestju Nanterre je za francosko tiskovno agencijo AFP v sredo sporočilo, da so sprožili preiskavo širjenja nasilnih podob zaradi šokantnih tvitov Le Penove.

Predsednica FN je s pripisom “To je Islamska država” objavila fotografijo Foleyjevega obglavljenega trupla, fotografijo zažganega moškega v kletki in fotografijo žrtve, preko katere pelje tank.

Foleyja, svobodnega novinarja, so skrajneži zajeli leta 2012, obglavili pa avgusta lani. Njegova starša John in Diane sta se ostro odzvala na objavo okrutne fotografije njunega sina in sta od Le Penove takoj zahtevala umik. Le Penova je to danes tudi storila. Zatrdila je, da ni vedela, da gre za fotografijo Foleyja, in dodala, da jo je enostavno našla na spletu.

Le Penova, ki ji na Twitterju sledi 830.000 ljudi, je svoje tvite sicer naslovila na novinarja televizije BFM TV Jean-Jacquesa Bourdina, ki mu očita, da je njeno stranko primerjal z IS.

Francoski premier Manuel Valls je fotografije označil za “pošastne”. Notranji minister Bernard Cazeneuve pa je policijo opozoril, naj tvite preveri, kar po njegovih besedah sicer storijo vedno ob objavi tovrstnih fotografij, da ne bi šlo za propagando IS. (sta)

Marine-Le-Pen-007

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen