Janša in Matoz oproščena krive ovadbe Zobec Hrastarjeve, a Matoz obsojen zaradi žaljive obdolžitve

22

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Janeza Janšo in njegovega odvetnika Francija Matoza oprostil krive ovadbe nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, je pa Matoza spoznal za krivega žaljive obdolžitve nekdanje tožilke. Tožilstvo bo o pritožbi razmislilo, Matoz pa jo je napovedal že danes. Več kot jasno je, da je odvetnik Matoz doživel maščevanje krivosodja, ker se je upal pravno zavzeti za Janšo v zadevi Patria in ga v njej tudi zastopal.

Obtožnica je Janšo in Matoza bremenila, da sta v sostorilstvu krivo ovadila Zobec Hrastarjevo, ker sta sredi leta 2011 zoper njo vložila kazensko ovadbo, v kateri sta navedla, da je v obtožnem predlogu v zadevi Patria, kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument. Oba naj bi storila tudi kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, ko sta ovadbo in očitke predstavila na novinarski konferenci junija 2011. V delu, ki se nanaša na žaljivo obdolžitev, je tožilstvo obtožbe zoper Janšo danes sicer umaknilo.

V ovadbi zoper Zobec Hrastarjevo sta Janša in Matoz navedla, da je tožilka v obtožnem predlogu zapisala lažna dejstva zato, da bi škodila Janši. V obtožnem predlogu je namreč zapisala, da je bil Janša seznanjen s celotno zadevo Patria, slednje pa da jasno “izhaja iz elektronskega sporočila, ki ga je 8. septembra 2005 v imenu Ivana Črnkoviča poslala Marija Črnkovič in v katerem se Hansu Wolfgangu Riedlu (posredniku v poslu z osemkolesniki, op. a.) zahvaljuje za potrditev, da želi sodelovati z družbo Rotis, a da bodo morali vse skupaj še uskladiti še s predsednikom vlade”, kar je bil takrat Janša.

Zobec Hrastarjeva je danes zanikala, da bi navedeni zapis pomenil, da je Črnkovičeva elektronsko sporočilo poslala Riedlu. Medtem sta Janša in Matoz trdila, da pomeni ravno to, in da je tožilka v obtožnem predlogu zamolčala, da je bilo sporočilo dejansko kot osnutek poslano njenemu možu, ta ga pa Riedlu sploh ni poslal.

V današnji razsodbi jima je pritrdil tudi sodni senat, ki ga je vodil sodnik Zvjezdan Radonjić. Po oceni senata lahko govorimo o tem, da je tožilka priredila obtožni predlog. Vprašanje, ali je to naredila namerno ali je šlo za napako, pa je senat pustil ob strani. Glede na to sta imela Janša in Matoz po oceni senata upravičen razlog, da sta v ovadbi zoper tožilko zapisala, kar sta zapisala, zato ju je sodišče tudi oprostilo obtožb krive ovadbe.

Je pa za krivega žaljive obdolžitve spoznalo Matoza, ker naj bi na novinarski konferenci junija 2011 dejal, da so vsi dokazi v obtožnem predlogu zgolj plod domišljije tožilke. Po besedah predsednika senata je Matoz vrhunski pravnik in kot tak ne more trditi, da v zadevi ni bilo nobenih dokazov. Ti so po mnenju predsednika senata bili, v to, kakšni so bili, pa se ni spuščal.

Matozu je zato določil denarno kazen v višini 4400 evrov, ki pa mu je ne bo treba plačati, če po pravnomočnosti zadeve eno leto ne bo storil istega kaznivega dejanja.

Za Janšo je bil tak sodni razplet jasen sam po sebi, vprašanje je bilo le, na kateri stopnji bi ga doživeli. Janša verjame, da bo tudi Matoz na eni od višjih instanc oproščen žaljive obdolžitve.

Tudi Matoz je v izjavi po sodbi poudaril, da meje žaljive obdolžitve ni prekoračil, kar da bo dokazal. “Stališče Evropskega sodišča za človekove pravice in tudi našega ustavnega sodišča je, da je kritika lahko še dosti hujša in jo morajo tožilci prenesti,” je zatrdil Matoz. Ob tem opozarja, da morajo tudi tožilci natančni pri pisanju, tako kot mora biti on kot odvetnik natančen pri tem, kaj govori.

Sodnik, ki ga ima sicer za vrhunskega, je po njegovem mnenju izjavo vzel iz konteksta. “S pritožbo bom nedvomno uspel in bo sodba oprostilna tudi v tej točki,” je še prepričan. Ga pa veseli, da je sodnik zadevo hitro zaključil in jasno ugotovil, da je kazenska ovadba, ki sta jo z Janšo vložila, temeljila na dejstvih.

Zobec Hrastarjeva pa vztraja, da očitki na njen račun ne držijo. Ob odhodu s sodišča je še enkrat poudarila, da ni napisala, da je Badovinac Črnkovič poslala Riedlu elektronsko sporočilo. “Tako si oni razlagajo. Tudi sodnik si tako razlaga in to je njegova stvar, a jaz tega nisem zapisala,” je vztrajala. Spomnila je še, da se je kot tožilka v tej zadevi želela izločiti, a da ji tedanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar ni ugodila. (sta/ured)

janez jansa franci matoz

Št. komentarjev: 22
 1. matija pravi

  Matoz je pri Patrii naredil več škode kot koristi.

 2. pubec pravi

  Kaj ta dva kre.. tena delata sploh še kaj drugega, kot hodita po sodiščih?

 3. uffff pravi

  ufff…kučanovo sodstvo..mafijsko in politično vodeno, kjer si udbomafijski a legalni tožilci izmišljajo vsemogoće…..kot lukašenkovi in ostali jugo-balkanski kot sovjetski…….ufff….in da smo si jasni, tako mafijsko smrdeče sodstvo , kjer se mafijsko preganja drugače misleče in mafijsko ščiti rdeče pra sce , klavce in mafijaće je zelo zaželeno in priljubjeno med našimi opranglavimi , enoumnimi smrdečimi balkanoidi kot sta zgornja…..ufff

 4. uffff pravi

  in da smo si jasni, uradno med jugo-balkanci in sovjeti mafije NI…so le državni9 uslužbenci…..uffff….spomnite se tega….., da boste razumeli, zakaj so vse jugo-balkanske kot sovjetske države tako sanjske, pravne, nemafijske, razvite, napredne itd. itd. itd…..ufff

 5. uffff pravi

  prava komentatorja, le vprašanje….a ste zaposlena v javni uravi?…uffff…saj vemo , da poštenega, resničnega odgovora ne bo….ampak , tako…… le ….ufffff

 6. raft pravi

  pubec

  Daj spel se s tega foruma, tele bizantinsko.

 7. re gornjemu pravi

  Ubožček primitvni!

 8. raft pravi

  Kr en pravi:

  crk.n crk.n crk.n pede.ru janš.istično
  ———————————————-
  pubec pravi:

  Kaj ta dva kre.. tena delata sploh še kaj drugega, kot hodita po sodiščih?
  —————————————————
  re gornjemu pravi:

  Ubožček primitvni!

 9. antikomunist pravi

  Bravo Janez Janša! Ponovna zmaga za nas vse, ki smo pošteni Slovenci. Tako naprej, do končne zmage. Samo mrtev komunist je dober komunist.

 10. Petrovc pravi

  25 let ZABLOD!
  25 let ropanja!
  25 let pokvarjenosti!
  Norec na mestu predsednika države!
  Norec na mestu zunanjega ministra!
  Cmera na mestu predsednika vlade1
  Cenen trgovski tatič na mestu sekretarja vlade!
  Komunist, traktorist, na mestu kmetijskega ministrstva!
  Smrkavec, ki mu še mamino mleko teče po licu, na mestu glavnerga ideologa politike!
  ITD!
  Čestitamo ob obletnici velike zablode!

 11. Petrovc pravi

  KAKŠNA TELETA NA TV!
  Ob robu proslave, na TVSLO kažejo:
  Norca, predsednika države!
  Norca, zunanjega ministra!
  Idiota, kmeta, ki je z bračo Podobnik, zafural vse!
  Človeka p.i.z.d.o., ki ga baba kar na štenglah pretepa z torbico, hinavca, ki je bil v vseh strankah, kar jih v SLO obstoja!
  Kriminalca, ki je boter vseh ropov!
  Za čuda, samo cmere ni nikjer!

 12. Petrovc pravi

  DANES MINEVA 25 LET moje največje življenske zmote!

 13. Petrovc pravi

  Pozabil pa sem mentalno motenega orgličarja, ki mu diši po slovenski vojski, kadar žre sendviče malo na piknikih RKC, malo na piknikih SDs, malo na piknikih ZKJ!
  V Brusel izvozili bodisi kriminalce, bodisi seksualno nenormalne!
  Pa dajmo še v OZN kakega onanista. Tam so tako sami onanisti!

 14. uffff pravi

  drugorazrednega divje NESTRPNEGA komunajzerskega smrdečega pra sca si lahko naši kučanovi mafijaći nastavijo kamorkoli ………svet pa si ne zasluži tako smrdećo zverino na takem mestu….ufff…..ubogi svet, če ne bo spoznal pravi obraz tega drugorazrednega HINAVSKEGA jugo.balkanskega smrdečega pra sca……..ufff

 15. Zvonko Hrastar pravi

  Pa kaj se gre tale sodnik Radonjič a kva je že. A bi rad da bi bil brezposeln. Mi udbovci mu lahko takoj zrihtamo. če si to želi. Ima da uboga
  Brankico al pa ven iz sodnije na cesto.

 16. pavli pravi

  Matoza ne bodo pustili pri miru!

 17. pei pravi

  Janša je naredil napako, da je ta mali klovn sploh zastopal. To ni vrhunski pravnik, to je brezvezni nastopač. Samo vprašanje časa je, kdaj se mu bodo pri SDS zahvalili.

 18. Justinus pravi

  Je že tako, da resnica tudi boli! Kaj pa je patrija drugo kot politični konstrukt! Po zdravi kmečki logiki – če je negdo res kaj storil in ima tožilstvo dokaze, je obtožni predlog lahko spisan na nekaj straneh. Če pa tožilstvo nima ”nič v rokah” je pa potrebno z količino besed zakamuflirati pomanjkanje in neobstoj dokazov – 20.000 strani obtožnice!!!!!????. To se bodo naši zanamci smejali in zabavai ko jim bodo na predavanjih v prvem letniku študija prava kot šolski primer predstavili primer Patrija!

  P.S. Se da kje dobiti gradivo-obtožni predlog v zadevi Patrija? To bi si kot pravni laik želel prebrati.

 19. dzi nu nje ja pravi

  Pred 25 leti smo se odločili ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO.
  Nismo pa se odločili za UDBO-JANŠEVIZEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. dzi nu nje ja pravi

  Na sodni dan,tudi trajnožareči DESNI-KOMUNIST JIJ,dočakal sodbo.
  Na sodni dan bo jok in stok in škripanje z zobmi,piše v SVETEM PISMU.

 21. Narim pravi

  dzi nu nje ja pravi:
  24. 12. 2015 at 13:22
  Na sodni dan,tudi trajnožareči DESNI-KOMUNIST JIJ

  ___
  Sej je tak, kot katalitična peč.

 22. ufff pravi

  Justinus
  Vse je tu v arhivu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen