Po Hildinem priznanju krivde, pred sodnika tudi nekdanji vodilni v Hypu

0

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo danes nadaljeval predobravnavni narok v zadevi Hypo, v kateri je krivdo za pomoč pri zlorabi položaja in pranje denarja že priznala nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki bo v nadaljevanju sojenja sodelovala kot priča. Na sodišču se bodo tokrat zvrstili nekdanji vodilni v slovenski podružnici banke.

Tovšakova je sklenila dogovor s tožilstvom in v zameno za priznanje krivde dobila leto in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let.

Za nekdanje vodilne v Hypu – Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka – je prerobravnavni narok sklican še za petek. Če ne bodo priznali krivde, se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja in pranja denarja, saj naj bi dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune.

Gre za plačilo Vegrada za projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Kot so poročali mediji ob kriminalistih preiskavah leta 2012, je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel, s tem denarjem pa kupil 80-odstotni delež v podjetju Gina, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani. Ta so bila predvidena za kompleks študentskih domov, ki pa ga Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje je delež v Gini pridobilo le mesec dni prej, zanj pa je prejšnjemu lastniku, podjetju Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bilo v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v Gini plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec. (sta)

hypo (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen