Danes je dan Rudolfa Maistra

1

Na današnji dan v Sloveniji zaznamujemo dan Rudolfa Maistra. Na ta dan leta 1918 je namreč Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. Po Sloveniji bo potekalo več slovesnosti, med drugim v Maistrovem rojstnem Kamniku in v Ravnah na Koroškem.

Maistrov dan praznujemo v spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji. S tem se ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki. Ta je v noči na 23. november 1918 pod Maistrovim poveljevanjem razorožila zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodila Maribor.

Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji.

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je spominu na Maistra poklonila že v petek, ko je z delegacijo položila venca k Maistrovima spomenikoma v Ljubljani. Dan pozneje so praznik zaznamovali v Celju, kjer je zbrane nagovoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, v Krškem pa je slovesnost z mašo v nedeljo pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Številne prireditve se bodo po Sloveniji zvrstile tudi danes. Ministrica za obrambo bo osrednja govornica na prireditve v Ravnah na Koroškem, kjer bodo ob dnevu Rudolfa Maistra zaznamovali tudi dan 72. brigade Slovenske vojske, ki ga obeležujemo na isti dan.

V Maistrovem rojstnem Kamniku bo venec k spomeniku v družbi predstavnikov veteranskih organizacij položil tamkajšnji župan Marjan Šarec. V uradu predsednika republike pa ob današnjem prazniku pripravljajo dan odprtih vrat. Obiskovalce bo pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor. (sta)

general maister

 

Število komentarjev: 1
  1. Petrovc pravi

    TAKOJ RAZSTRELITI KIPE TEGA TERORISTA! DANES BI BILI V AVSTRIJI!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen