Danes predobravnavni narok za pilota toplozračnega balona

0

Pilot toplozračnega balona, ki se je pred dobrimi tremi leti ponesrečil na Ljubljanskem barju, Miro Kolenc, bo danes sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. A Kolenc krivde na današnjem predobravnavnem naroku naj ne bi priznal, kar pomeni, da mu bodo sodili.

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je tistega 23. avgusta zgodila nekaj pred 8. uro v bližini Iga, ko je balon pristajal. Na balonu je bilo 32 ljudi, šest jih je umrlo, ostali so se poškodovali, nekateri huje.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je končno poročilo o preiskavi nesreče na Ljubljanskem barju objavila konec oktobra lani. V njem je kot neposredni vzrok tragedije navedla napačno tehniko pilotiranja v pristajalni fazi, med posrednimi pa še nespoštovanje veljavnih predpisov, pomanjkljivo meteorološko pripravo na izvedbo leta in neupoštevanje vremenskih razmer v času poleta. Obenem pa so preiskovalci ugotovili kršitve nekaterih členov zakona o letalstvu.

Tožilstvo je zato pod drobnogled vzelo Kolenca, uvedlo se je sodno preiskavo, slaba tri leta po nesreči pa je bila tudi vložena obtožba. Kolenca tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagroženih do osem let zapora. (sta)

balon (fotografija je simbolična)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen