Vlada šokirala proizvajalce pijač, uvedla bo trošarine na sladke pijače

2

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS so ogorčeni nad napovedjo vlade, da bo uvedla trošarine na sladke pijače. Kot je povedala Tatjana Zagorc iz zbornice, so šokirani. Medtem ko smo priča razvojnemu in zaposlitvenemu krču, pa vlada predlaga ukrepe, ki pomenijo dodatno obremenitev gospodarstva, menijo v zbornici.

Finančni minister Dušan Mramor je v sredo napovedal uvedbo trošarin na sladkor in nekatere druge dodatke v pijačah. Od tega si vlada obeta še osem milijonov evrov, v kar pa v zbornici dvomijo. V zadnjem letu se je namreč prodaja brezalkoholnih pijač zmanjšala za 11 odstotkov, so zapisali v sporočilu za javnost.

V zadnjih petih letih se je poraba brezalkoholnih pijač na prebivalca zmanjšala za skoraj 25 odstotkov – na 83,3 litra v letu 2013. Padec je mogoče zaznati tudi v drugih kategorijah pijač, kot so sirupi in skupina sokov ter nektarjev.

Ob tem v zbornici opozarjajo na posredni učinek, ki bi ga imela morebitna uvedba trošarin na sladke pijače. Bojijo se, da bo prišlo do ukinjanja proizvodnih linij, zmanjšanja konkurenčnosti, zmanjšanja investicijskega potenciala, znižanja plač ter posledično tudi odpuščanj zaposlenih. Ni namreč mogoče pričakovati, da bi se višje cene v celoti prenesle na potrošnika.

Namesto tega vladi predlagajo ukrepe za zmanjšanje sivega trga ter uvedbo davčnih blagajn. (sta)

sladke pijace

Št. komentarjev: 2
 1. Wifi pravi

  Vlada vas je šokirala? Pa volili ste jo! Sami ste si jo izbrali. Zakaj šok?
  Pri sebi razčistite. V svojih glavah.
  Štiristo milionov bi prihranili, če bi ukinili privilegije vnukom kvazi borcev v NOB in črtali ostale privilegije, ki so drugorazrednim nedosegljive.
  Zanimivo ne? Tu pa ni šoka?

 2. res je pravi

  Bravo wifi!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen