Vinjete za leto 2015 “rdeče z oranžnim pridihom”

5

Vinjeta za leto 2015 je “rdeča z nekoliko oranžnim pridihom”, so danes sporočili z Družbe RS za avtoceste. Barva je “intenzivna in sijoča, kot vse barve doslej”, obenem pa se jasno razlikuje od barv iz prejšnjih let ter od barve avstrijske vinjete, dodajajo.

V Sloveniji vinjete uporabljamo v skladu z zakonom o cestah od 1. julija 2008. Izbor barve vsakoletne vinjete je določen po vnaprej določenem sistemu, “na podlagi barvnega kroga, s katerim smo zaokrožili osem-barvni ciklus”, pravijo na Darsu.

Ob tej priložnosti v upravljavcu avtocest vse uporabnike pozivajo, naj vinjete kupujejo na uradnih prodajnih mestih. Teh je v Sloveniji 1631, v tujini pa 1027. Voznikom sporočajo tudi, naj shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) ter račun.

Vinjeta je veljavna le takrat, ko je pred uporabo ceste pravilno nameščena na vozilu. Po odstranitvi zaščitne folije morajo vozniki vinjeto nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila.

Pri lepljenju vinjete ni dovoljeno uporabljati drugih lepil, posebnih folij, lepilnih trakov in podobno.

“Preden nalepite vinjeto, obvezno preverite ali je preluknjana na pravi datum,” poudarjajo na Darsu. V nasprotnem primeru lahko namreč le nenalepljeno vinjeto reklamirate pri prodajalcu.

Še posebej morajo biti pozorni vozniki tistih vozil, ki bi lahko nad simetralo prednje osi presegala višino 1,3 metra. Takšna vozila namreč potrebujejo vinjeto 2B, vozniki pa lahko preverijo, ali je njihov model objavljen na Darsovem seznamu izmerjenih vozil, ki potrebujejo omenjeno vinjeto.

Če se vinjeta pri nameščanju na vetrobransko steklo poškoduje ali če je uporabnik na vozilo, za katerega je potrebna vinjeta 2B, nehote namestili letno vinjeto 2A ali obratno, je vinjeto mogoče reklamirati. Vendar pa je to mogoče storiti le v cestninsko-uporabniškem centru v Ljubljani. Tovrstne reklamacije oziroma premestitve veljavne vinjete je mogoče urediti v roku 30 dni od njenega nakupa.

Vinjeta, na kateri se je v celoti ali delno pojavil varnostni napis NEVELJAVNO, ne more biti predmet reklamacije, na Darsu opozarjajo ob tem. Zato voznike svarijo, naj tudi v primeru namestitve napačne vinjete te ne skušajo sami odstraniti.

V prodaji je sicer devet različnih vrst vinjet – letne, polletne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A in 2B ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred, v katerega sodijo motorji.

Skupaj je bilo doslej v Sloveniji prodanih 32,463 milijona vinjet. Prodaja se vsako leto zvišuje. Lani je bilo prodanih 5,673 milijona vinjet, letos pa do konca septembra 4,984 milijona.

Slovenija je vinjetni sistem cestninjenja uvedla s ciljem izboljšanja pretočnosti prometa in zmanjševanja emisij v okolje. Sprememba načina cestninjenja je v praksi dejansko imela ugoden vpliv za hitrost pretoka vozil po cestninskih cestah in s tem pozitiven vpliv na okolje, poudarjajo na Darsu.

Zastoji pred cestninskimi postajami so se kljub povečanim prometnim obremenitvam osebnih vozil namreč zmanjšali. Do njih prihaja predvsem ob poletnih prometnih konicah, ko se zaradi praznikov ali turistične sezone prometne obremenitve bistveno povečajo.

Na omrežju avtocest in hitrih cest se je precej zmanjšalo skupno število prometnih nesreč, nekoliko je upadlo tudi število mrtvih. Vse to na Darsu beležijo kljub porastu prometa osebnih vozil, in sicer za tretjino v obdobju od 2007 do 2012. (sta)

vinjeta2013SLO vinjeta: Iz slovenskih barv na ideološke barve…

Št. komentarjev: 5
 1. Wifi pravi

  Pri nas je tako vse rdeče. Boli me pen.s za rote.
  Bolj me boli to, da moram poleg visoke cestnine in ob bencinu plačevati še vinjeto za kvazi avtocesto, ki ima na vsakih 50km zoženje.
  To je tako kot, če bi zaprl ventil za vodo na najmodernejši cevi iz teflona z velikim presekom. Kaj ti pomaga, če voda STOJI na super kvaliteti za pretok?

 2. MEFISTO pravi

  Eno samo sranje, od Urala do Triglava.

 3. klinček pravi

  Wifi, rdeč je tudi tvoj nos pa te ne moti!

 4. Wifi pravi

  klinćek, sicer ne vem kakšen je tvoj nos, zanesljivo pa vem, da je tvoja glava prazna. Že po komantarju sodeč.

 5. LUFT V ŽEPU pravi

  Trošarina

  Trošarina je davek na določeno blago, vključujoč alkohol, tobak, bencin in kurilno olje. Trošarina se plačuje od trošarinskih izdelkov, proizvedenih na območju Republike Slovenije (RS) in trošarinskih izdelkov, ki se uvozijo v RS. Prihodki od trošarin pripadajo proračunu RS.
  ———————————–
  tako je trošarina(davek) del cene izdelka (npr bencina).
  Na ta DAVEK ti potem država vseka še DDV 22%.
  Plačujemo davek, na že zaračunani davek..
  Jezus, pridi in jim poruši te mize….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen