V Calais napotenih dodatnih 100 policistov zaradi težav z migranti

0

Francosko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da je napotilo 100 dodatnih policistov v pristaniško mesto Calais, kjer vse več težav povzročajo nezakoniti priseljenci, ki poskušajo priti do Velike Britanije.

To mesto na severu Francije se že več mesecev sooča s poplavo migrantov, ki poskušajo na vsak način prečkati Rokavski preliv. Oblasti so sporočile, da v Calaisu in njegovi okolici živi okoli 2300 prosilcev za azil, medtem ko jih je bilo konec poletja še okoli 1500.

Ta teden so izbruhnili nemiri med priseljenci v industrijski coni, kjer so si številni našli zatočišče. Policija je morala posredovati s solzivcem in zapreti območje, da je znova vzpostavila red in mir.

Priseljenci v glavnem prihajajo iz Eritreje in Sudana pa tudi iz Sirije, številni že imajo sorodnike na Otoku. Na pot čez Rokavski preliv se podajo tako, da prežijo za tovornjaki, ki čakajo na pregled pred vkrcanjem na trajekt, in se poskušajo neopaženo pretihotapiti na vozilo.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes sporočil, da je v Calais napotil dodatnih 100 policistov. Od tega jih bo 70 24 ur na dan varovalo pristanišče, preostalih 30 pa bo srbelo za varnost v središču mesta. V Calaisu tako zdaj za varnost skrbi 450 policistov.

“Cilj je zagotoviti prosto gibanje tovornjakov, preprečiti nedovoljeno vkrcanje na njih in okrepiti nadzor, pa tudi zagotoviti varnost migrantom, ki so tudi sami v nevarnosti,” je poudaril Cazeneuve.

Policija je sporočila, da je v ponedeljek ponoči avto do smrti zbil 16-letno dekle iz Etiopije, ko je poskušala prečkati avtocesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

emigranti ladja3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen