Tatovi bronastih kipov po več kot šestih letih priznali krivdo

1

Trojica obtoženih, ki naj bi pred šestimi leti in pol na zgornjem Gorenjskem ukradla več bronastih kipov, je danes na kranjskem okrožnem sodišču priznala tatvine in bila obsojena na zaporne kazni. Obsojeni bodo morali občinam plačati tudi več kot 80.000 evrov odškodnine zaradi uničenih kipov.

Trije Jeseničani so januarja 2008 ukradli deset bronastih kipov in jih prodali, policisti pa so kipe, ki so bili pomembni predvsem z vidika kulturne dediščine, našli razrezane na deponiji na obrobju Ljubljane.

Poleg omenjene trojice so pri kaznivih dejanjih sodelovali še nekateri drugi, zato so bili kaznivih dejanj velikih tatvin oziroma prikrivanja obtoženi Admir Horozović, Aleš Sefaj, Mirnes Hamzić, Zlatan Hašimović, Džemo Ramić in Nesib Brguljak.

Sojenje se je začelo jeseni 2012, vendar Hašimović in Brguljak sodišču nista bila dosegljiva, zato je bil dokazni postopek prestavljen za nedoločen čas. Kasneje je Hašimović priznal krivdo in bil že pravnomočno obsojen na pet mesecev zapora, Brguljak pa je decembra lani umrl.

Danes so pred sodnico Marjeto Dvornik tako stopili Horozović, Sefaj, Hamzić in Ramić, ki je obtožen prikrivanja in kaznivega dejanja ni priznal, zato bo zoper njega stekel dokazni postopek. Preostala trojica, ki so jo policisti leta 2008 zasačili pri poskusu tatvine še enega kipa, je kazniva dejanja danes priznala.

Horozovića in Sefaja je sodnica Marjeta Dvornik za štiri velike tatvine in en poskus tatvine obsodila na eno leto in sedem mesecev zapora, Hamzića pa za tri tatvine in en poskus na eno leto in dva meseca zapora. Sodnica je izrekla nekoliko blažje kazni od predloga tožilke, saj je bolj sledila olajševalnim okoliščinam, da so bili obtoženi doslej nekaznovani, da imajo družine in da so kazniva dejanja že precej časovno oddaljena.

Odvetnik prvoobtoženega Horozovića Željko Batinič je nad odločitvijo sodišča razočaran, saj meni, da bi bila primerna sankcija pogojna obsodba. Zato se bo na odločitev pritožil.

Sodnica pa je pojasnila, da trojici ni mogla izreči le pogojne zaporne kazni, saj so vendarle ukradli in uničili kipe, ki so imeli umetniško vrednost. Ne nasprotuje pa, da bi obsojeni zaporno kazen prestajali na alternativni način v obliki vikend zapora, vendar morajo za to predložiti dokazila o zaposlitvi.

Obsojenci morajo občinam, v katerih so ukradli kipe, plačati tudi odškodnino, in sicer radovljiški občini 33.000 evrov in obresti, jeseniški občini 10.000 evrov, žirovniški pa 39.000 evrov. Ker ni jasno, koliko koristi si je pridobil posamezni obsojenec, so zneske dolžni plačati solidarno. (sta)

bron

Bron

Število komentarjev: 1
  1. adam in eva pravi

    Slovenci smo čudne živali. Vsak kipec ima neko umetniško vrednost, pa če je oblikovan še tako bebasto le da predstavlja kakšnega “heroja” iz pretekle vojne. Pa vsi vemo, da so se v vojni heroji skrivali v gozdovih in kradli kokoši.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen