Marihuana naprodaj tudi v ameriški zvezni državi Washington

0

V ameriški zvezni državi Washington bodo danes začeli zakonito prodajati in uporabljati marihuano, potem ko so volivci leta 2012 na referendumu to opojno sredstvo legalizirali. V ponedeljek pa so omejeno uporabo marihuane v zdravstvene namene dovolili tudi v državi New York.

Washington je edina zvezna država v ZDA poleg Kolorada, kjer je dovoljeno pridelovati, prodajati in uporabljati marihuano vsem, ki so starejši od 21 let. Kolorado je marihuano prav tako legaliziral z referendumom leta 2012, prodaja in uporaba pa sta dovoljeni od začetka letošnjega leta.

Prodajo marihuane v Washingtonu regulira državni urad za alkoholne pijače, ki tudi izdaja dovoljenja za prodajo. Ta je uvodoma dobilo 24 trgovin. Za dovoljenje za pridelavo marihuane se je prijavilo 2600 oseb, dovoljenja pa so izdali le manj kot stotim.

Zaradi tega bo na začetku za prodajo na voljo nekoliko manj marihuane, kar pomeni, da bodo cene višje. Za gram marihuane bo treba odšteti 25 dolarjev, kar je dvakrat več, kot v isti državi stane marihuana v zdravstvene namene.

Marihuana je povsem legalizirana le v dveh zveznih državah, v zdravstvene namene pa jo lahko z različnimi stopnjami omejitev uporabljajo v 23 ameriških zveznih državah in prestolnici Washington.

V ponedeljek so omejeno uporabo marihuane v zdravstvene namene dovolili tudi v državi New York. Guverner Andrew Cuomo je podpisal zakon o sočutni negi, ki zdravnikom dovoljuje, da hudim bolnikom predpišejo marihuano.

Marihuana je na zvezni ravni v ZDA še vedno prepovedana. To velja tudi za uporabo v zdravstvene namene, vendar se je administracija predsednika Baracka Obame odločila, da v državah, kjer je dovoljena, zdravnikov, pridelovalcev in uporabnikov ne bo preganjala. (sta)

konoplja

Indijska konoplja

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen