Zavezništvo NATO ne bo posredovalo v Iraku

0

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je danes izjavil, da zavezništvo ne bo prevzelo nikakršne vloge v Iraku, kjer so skrajneži prevzeli nadzor nad obsežnimi območji na severu države, zdaj pa prodirajo proti Bagdadu. Hkrati je zahteval takojšnjo izpustitev turških državljanov, ki so jih ugrabili skrajneži.

“Naj poudarim, da ne vidim nikakršne vloge za Nato v Iraku, seveda pa pozorno spremljamo razmere in pozivamo vse vpletene strani, naj ustavijo nasilje,” je dejal Rasmussen v Madridu na novinarski konferenci z vodjo španske diplomacije Josejem Manuelom Garcio Margallom.

“Ugrabitelje pozivamo, naj takoj izpustijo talce,” je pozval Rasmussen, ki je dodal, da nič ne opravičuje tega zločinskega dejanja. Skrajneži so iz turškega konzulata v Mosulu ugrabili 49 turških državljanov.

Skrajneži iz skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil) so v torek ugrabili tudi 31 turških voznikov tovornjakov, ki jih zdaj zadržujejo v elektrarni v Mosulu.

Oblasti v Ankari so danes sporočile, da so pogajanja o izpustitvi turških državljanov v teku. Turški predstavniki so v stiku z vsemi skupinami v Iraku, tudi s Kurdi in Turkmenci, je zatrdil vladni vir.

Iraške sile so medtem izvedle najmanj štiri zračne napade na palačo nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina v Tikritu, ki so jo zasedli skrajneži. Tikrit je za Mosulom drugo večje mesto, ki je padlo v roke skrajnežev.

Isil pa je na Twitterju sporočil, da so njihovi borci v pokrajini Saladin severno od Bagdada zajeli 4500 iraških vojakov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

NATO

NATO

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen