Unicef opozarja na izkoriščanje otrok v Braziliji

0

Ob današnjem začetku svetovnega prvenstva v nogometu v Braziliji, ki sovpada s svetovnim dnevom boja proti otroškemu delu, je Unicef opozoril na več milijonov brazilskih otrok, ki so žrtve izkoriščevalskega dela. EU medtem izpostavlja spolno izkoriščanje mladoletnih v Braziliji in je tudi sprožila temu namenjeno kampanjo za dvig osveščenosti.

Otroško delo predstavlja kršitev otrokovih pravic in otroci, ki so žrtve izkoriščevalskega dela, so pogosto izpostavljeni fizičnemu in psihičnemu nasilju, zapostavljanju ter spolnim zlorabam, izpostavlja direktor Unicefovega urada v Braziliji Gary Stahl.

Čeprav mlajšim od 16 let brazilska zakonodaja ne dovoljuje opravljanja dela, je približno tri milijone brazilskih dečkov in deklic, starih med 10 in 17 let, žrtev izkoriščevalskega dela. Tega pa v državi pogosto ne obravnavajo kot resno kršitev otrokovih pravic, opozarja.

V času nogometnega prvenstva so tako prizadevanja za zaščito brazilskih otrok in mladostnikov pred tovrstnim delom potrebna in upravičena. Še posebej to velja za otroke iz najbolj ranljivih skupin, kot so deklice, ki opravljajo delo hišnih pomočnic, dečki, vključeni v trgovanje z drogami, ter otroci afriško-brazilskega porekla.

Nevarnost za izpostavljenost najrazličnejšim oblikam otroškega dela je v času prvenstva toliko večja, ker bodo šole zaprte, opozarjajo v Unicefu. Najhujše oblike otroškega izkoriščevalskega dela sicer vključujejo spolne zlorabe, vključevanje v pornografski industriji, prisilno delo in vse oblike, ki ogrožajo varnost, zdravje in moralo otrok.

V Unicefu poudarjajo, da si Brazilija prizadeva okrepiti sistem zaščite otrok na tem področju. Med drugim je vlada skupaj z Unicefom nedavno začela kampanjo pozivanja uporabnikov pametnih telefonov, da si naložijo aplikacijo Projeta Brasil, ki omogoča hitro in preprosto prijavo primerov zlorab in izkoriščanja otrok.

Na izkoriščanje otrok v Braziliji opozarja tudi EU. Prav danes je sprožila kampanjo za dvig osveščenosti glede spolnega izkoriščanja mladoletnih v času prvenstva.

Projekt pod imenom Ne zatiskajte si oči, ki ga podpirajo tudi znani brazilski nogometaši, kot je Kaka, vključuje organizacijo izobraževalnih seminarjev za vodje v javnem sektorju in razprave na to temo v vseh mestih, ki bodo gostila tekme svetovnega prvenstva, pa tudi večjo podporo boju proti spolnemu izkoriščanju ter osveščanje žrtev o njihovih pravicah.

Vključuje tudi promocijo telefonske linije Pokličite 100, ki vsem pričam spolnega izkoriščanja mladoletnikov omogoča obveščanje pristojnih organov, so sporočili iz Bruslja. (sta)

l-61-Hands-with-unicef-logo

Unicef

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen