V Ukrajini zaskrbljeni zaradi težkega orožja, ki prihaja iz Rusije

1

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je danes izrazil zaskrbljenost zaradi poročil, da so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine dobili okrepitve v obliki težkega orožja, med drugim treh tankov in drugih oklepnih vozil, iz Rusije. Četrti najbogatejši Ukrajinec je danes predlagal kar gradnjo varnostnega zidu na ukrajinsko-ruski meji.

Če se bodo navedbe ukrajinskih oblasti, da so prek meje z Rusijo v Ukrajino pripeljali tanki, izkazale za resnične, bo to pomenilo “resno zaostrovanje” krize v Ukrajini, je izpostavil Rasmussen.

Rusijo je znova pozval, naj v celoti umakne svoje sile z meje z Ukrajino, prekine tok orožja in borcev čez mejo ter uporabi vpliv, ki ga ima med oboroženimi separatisti, za to, da bi ti odložili orožje in se odpovedali nasilju. Moskvo je obenem pozval k sodelovanju z ukrajinsko vlado.

Četrti najbogatejši Ukrajinec Igor Kolomojski, ki je bil marca imenovan za guvernerja pokrajine Dnjepropetrovsk na vzhodu države, je medtem danes oblastem predlagal, da na meji z Rusijo zgradijo varnostni zid, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot namreč ocenjuje, bi to preprečilo “vsak vpad iz države, ki vodi agresivno politiko do Ukrajine”.

Viceguverner Dnjepropetrovska Svjatoslav Olijinik je dejal, da bi bilo projekt gradnje zidu mogoče izvesti v samo šestih mesecih. Zid naj bi bil dolg več kot 1900 kilometrov, kovinski in z bodečo žico na vrhu ter bi stal sto milijonov dolarjev.

Kolomojski je postal v tujini znan predvsem zaradi svoje odločitve, da razpiše 10.000 dolarjev nagrade za vsakega aretiranega separatista, ki bo izročen oblastem. Je sicer lastnik največje ukrajinske banke Privat, katere rusko podružnico je aprila kupila ruska država. (sta)

ukrajina kriza 72020

Ruska težka oborožitev

Število komentarjev: 1
  1. jankec pravi

    Če pogledam stanje na vzhodu Evrope in na Bližnjem vzhodu se mi zdi,da se počasi kuha zelo nevarna župa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen