V Trstu ustanovljeno Tržaško knjižno središče

0

V Trstu so ustanovili Tržaško knjižno središče, za katerega je začetna finančna sredstva v višini 30.000 evrov prispeval Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Hkrati so v okviru dogovora o sodelovanju pri vzpostavitvi knjižnega središča v torek v Trstu pripravili strokovni posvet na temo knjižnih središč v zamejstvu.

Trenutno potekajo pogovori glede ureditve ustreznega prostora za novo Tržaško knjižno središče, za katerega so si vse od zaprtja Tržaške knjigarne aprila letos prizadevali slovenska skupnost v Italiji, ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS (JAK) in Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, so sporočili iz slednjega.

Na Generalnem konzulatu RS v Trstu pa so se v torek predstavniki Založbe Mladika, Založništva tržaškega tiska in Katoliške knjigarne udeležili tudi strokovnega posveta o vlogi, pomenu, razvoju in načinu delovanja knjižnih središč in knjigarn v zamejskem prostoru. Strokovni posvet so pripravili v sodelovanju z JAK in omenjenim uradom. Svoje poglede in vizijo delovanja Tržaškega knjižnega središča kot kulturnega centra so predstavili Aleš Novak, Mitja Čander, Saša Vodovnik, Dejan Podgoršek in Irena Vadnjal.

Dogovor o sodelovanju pri vzpostavitvi novega Tržaškega knjižnega središča so podpisali že aprila. Takrat je minister za kulturo Uroš Grilc obljubil, da bo središče pričelo delovati najpozneje novembra, čeprav si bodo prizadevali, da bi vrata odprlo že prej. Tudi v prihodnje bo center opravljal nalogo knjigarne, ob tem bo tudi pomembno kulturno središče in stičišče.

Dogovor so poleg Grilca podpisali še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, direktor Javne agencije za knjigo RS (JAK) Aleš Novak, predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič in predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka ter ustanovitelja, predstavnika Založništva tržaškega tiska in Zadruge Mladika. (sta)

trzaska_knjigarna

Stara Tržaška knjigarna

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen