Šoltes bi se raje šel dolgoročno kot kratkoročno politiko

4

Igor Šoltes je na ustanovnem kongresu uradno prevzel krmilo stranke Verjamem, s katero se bo pomeril na volitvah v DZ. V nagovoru je Šoltes zagotovil, da stranke ne ustanavljajo kot instant zgodbo, za kratek čas, pač pa za dolgoročno politiko, s katero želijo Slovenijo do leta 2025 utrditi kot mednarodno priznano znamko kakovosti življenja.

“Danes smo tu, da ustanovimo stranko, ki bo pomembno sooblikovala prostor na političnem parketu,” je v nagovoru članom kongresa dejal Šoltes. Po njegovih besedah stranko formalno ustanavljajo tudi zato, da lahko začnejo pogovore o možnosti povezovanja in sodelovanja stranke pred predčasnimi volitvami in po njih. Poudaril pa je, da volitve, ki so pred njimi, zanje niso zadnje.

Njihov cilj je, tako Šoltes, da Slovenijo potegnejo iz primeža krize. Kot namreč ocenjuje, se Slovenija sooča s hudo gospodarsko, finančno in moralno krizo. “Verjamemo, da Slovenija ni le država, kjer je lepo živeti, ampak kjer je vredno in dostojno delati,” je dejal.

Šoltes verjame v “drugačno, vsem dostopno politiko in boljši način upravljanja z državo”. Zavzema se za skupne cilje, jasno opredeljene in predvsem razvojno trajnostno naravnane, verjame tudi v vključenost ljudi v proces oblikovanja države za skupno prihodnost.

“Odločeni smo, da do leta 2025 uveljavimo Slovenijo kot mednarodno priznano znamko kakovosti življenja, zdravega in čistega okolja, sožitja med mlado in starejšo generacijo, kjer so izobrazba, zdravje, osebno dostojanstvo in skrb za sočloveka pravica in ne privilegij. Kjer so pošteno delo, ustvarjalnost, inovativnost in podjetništvo ključni temelji prihodnjega razvoja,” je programske smernice povzel Šoltes.

Te cilje želijo doseči med drugim z ustvarjanjem pogojev za konkurenčno gospodarstvo, z bolj odgovornim odnosom do naravnih virov, z odgovornim upravljanjem z državo in z ohranjanjem konkurenčnih prednosti Slovenije. “Slovenijo moramo začeti čutiti, živeti z njo in biti nanjo ponosni,” je poudaril Šoltes.

K splošnemu napredku lahko prispeva vsak posameznik, pri oblikovanju politik pa je treba po besedah Šoltesa več narediti na povezovanju s civilno družbo in na sodelovanju države in lokalnih skupnosti. Ob tem se je tudi zavzel, da bi temeljna načela ljudi, ki jim bo zaupano upravljanje države, postala moralnost, usposobljenost in neodvisnost.

Stranka Verjamem je danes dobila tudi organe stranke. Člani kongresa so za podpredsednike izvolili Brigito Skela Savič, Boštjana Horvata, Gregorja Veličkova in Martina Šolarja. Soglasno so izvolili še člane sveta stranke in nadzorni odbor.

Šoltes je ob zaključku kongresa dejal, da si želijo, da se v njihovo delovanje s konkretnimi vsebinami vključi čim več ljudi. “Čas je za akcijo in oblikovanje konkretnih projektov,” je poudaril.

V izjavi za medije se je Šoltes dotaknil tudi morebitnega sodelovanja z drugimi strankami pred letošnjimi volitvami v DZ. Kot je dejal, so vse možnosti za povezovanja pred in po volitvah za zdaj še odprte, bodo pa odslej o tem odločali organi stranke. Že v četrtek se bo Šoltes sicer sešel s vodjo SD Dejanom Židanom.

Na vprašanje, ali bo stranka na volitvah nastopila samostojno, pa je Šoltes odvrnil, da bodo storili vse, da bi dobili “88 odličnih kandidatov za državnozborske volitve”.

Vodenje stranke iz Bruslja po besedah Šoltesa ne bo osamljen primer. Na evropski ravni pa je stranka Verjamem po njegovi oceni najbližja Evropski zeleni stranki.

Šoltes je ob tem še zavrnil nekatera namigovanja o “ugrabitvi stranke”. Na vprašanje, ali gre pri ustanovitvi stranke Verjamem za poplačilo tistim, ki so mu pomagali pripraviti kampanjo za evropske volitve, je odgovoril, da so stranko načrtovali že daljši čas in da se pri vsaki novi stranki pojavljajo različne špekulacije in ugibanja. “Vedno se skuša iskati nekakšna ozadja in zarote,” je poudaril.

Formalni del današnjega kongresa stranke Verjamem je trajal pičlih 40 minut, udeležilo pa se ga je nekaj čez sto ljudi. (sta)

soltes_igor-portret01

Igor Šoltes

Št. komentarjev: 4
 1. anti@robi pravi

  Šoltes bi se raje šel dolgoročno kot kratkoročno politiko

  To lahko razumem, da ga danes nekdo sili na šprint na kratke proge!

 2. antikps pravi

  Preverjeni kadri otroci bivših komunistov prevzemajo oblast banke in denar so pokradli že prej sedaj bojo samo zavladali svojim tlačanom butastim že 70 let ,

 3. kulisa pravi

  Seveda ne, saj se ti bo pridružil še drugi kučanist iz SLSa. A samo v Slovenistanu je to možno. Zamislite si, da bi šla Merklova v EU Parlament in vodila CDU od tam… Ja, samo v kučanizmu je to mogoče.

 4. Star partizan pravi

  Kratkoročno te je murgeljčk dal na svetlo, dolgoročno te pa čaka greznica za odpad ZK.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen