Newyorška policija izvedla pravo invazijo na Harlem

0

Več sto newyorških policistov je v zgodnjih jutranjih urah zavzelo dva kompleksa socialnih stanovanjskih blokov v Harlemu in lovilo člane treh uličnih tolp, ki so odgovorne za najmanj dva umora, 19 strelskih obračunov in druge zločine. Za zapahi je končalo okrog 100 ljudi.

Velika racija je posledica preiskave, ki se je začela po umoru 18-letne srednješolske košarkarske zvezdnice Tayshane Murphy leta 2011. Srednješolka je umrla v strelskem obračunu med dvema tolpama, dva odgovorna za njeno smrt že prestajata dolgoletno zaporno kazen. Preiskava se je nadaljevala in doživela vrhunec danes zjutraj z lovom na člane tolp.

Policisti so nastopili s helikopterji, avtomobili, peš in oblečeni v neprebojne jopiče ter čelade. Večina prebivalcev Harlema je invazijo na tolpe sprejela z navdušenjem in upa, da bo sedaj življenje zanje in predvsem njihove otroke bolj varno.

Policijski komisar Bill Bratton bo racijo opisal na novinarski konferenci, javni tožilec mesta Cyrus Vance mlajši pa ima na seznamu obtoženih 103 ljudi. Od tega jih je 30 že zaprtih in so vodili kriminalne dejavnosti iz zapora.

Newyorška policija se je pod Brattonovim vodstvom odločila, da naredi konec nasilju uličnih tolp in izvaja podobne akcije tako v Harlemu, kot tudi v Bronxu, Brooklynu in Queensu. Na podoben način so pred dvema desetletjema očistili predel Manhattna East Village, ki se je iz legla prostitucije, mamil in umorov prelevil v enega najdražjih predelov mesta.

Tokratna policijska akcija je bila namenjena predvsem prekinitvi začaranega kroga nasilja med tolpami, ki se borijo za teren, pri čemer velikokrat padajo tudi nedolžne žrtve, kot je bila Tayshana Murphy, katere brat je bil član ene od tolp. Aretaciji osumljencev za njen umor nasilja nista ustavili in policije je mrežo razširila. (sta)

policija nypd harlem

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen