Putin in Porošenko sta se na hitro srečala

0

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes pred kosilom svetovnih voditeljev, ki so se zbrali na proslavi ob 70. obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji, na kratko sestal z novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

To je prvo srečanje Putina in Porošenka, odkar je bil slednji na volitvah 25. maja izvoljen za novega predsednika Ukrajine. Kratko srečanje se je zgodilo po tem, ko so se svetovni voditelji udeležili skupnega fotografiranja, so poročale tuje tiskovne agencije.

Po fotografiranju je večina voditeljev odšla na kosilo v bližnjo stavbo, medtem ko pa so Putin, Porošenko in nemška kanclerka Angela Merkel ostali pred stavbo. Novinarji, ki so bili v bližini, pogovora niso mogli slišati.

V pogovoru sta se predsednika strinjala, da je treba situacijo v Ukrajini urediti z mirno politiko, je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria novosti dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. Prav tako sta menila, da je treba čim prej prekiniti prelivanje krvi na vzhodu Ukrajine.

Za zdaj ni znano, ali predsednika Rusije in Ukrajine načrtujeta tudi daljši pogovor.

Do neformalnega srečanja je prišlo tudi med Putinom in Obamo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Bele hiše, kjer so še dodali, da naj bi pogovor trajal od 10 do 15 minut.

Sicer pa se je Putin danes ločeno srečal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. V okviru enournega srečanja je Merklova Putina opozorila, da mora Rusija izpolniti svojo odgovornost in si prizadevati za omilitev krize v Ukrajini. (sta)

Putin - Porosenko

Vladimir Putin in Petro Porošenko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen