Ptuj dobil višji proračun

0

Ptujski mestni svet je danes brez posebnih ugovorov sprejel rebalans letošnjega proračuna, ki je tako za 1,8 milijona evrov višji od decembra lani potrjenega mestnega proračuna za leto 2014. Ta tako znaša 34,4 milijona evrov in je višji tako na odhodkovni kot tudi na prihodkovni strani.

Kot je povedala vodja oddelka za finance in analitiko na ptujski občini Tatjana Farič, so tokratni rebalans povzročile določene spremembe na terenu. Med takimi je aktualna gradnja novega podhoda pri Borovu, za katero postavke v proračunu doslej ni bilo, s 150.000 evri pa bodo zdaj lahko sofinancirali sicer državni projekt.

V teku so še nekatere investicije, ki jih je potrebno dodatno podpreti. Med temi je obnova Mestnega trga, kjer so nastali dodatni nepredvideni stroški zaradi urgentne menjave vodovodnih cevi, dodaten denar so zagotovili za zdravstveno zavarovanje upravičencev in javna dela v negospodarskih javnih službah, odprle so se tudi nekatere nove postavke za rekonstrukcije cest.

Ob višjih odhodkih so v rebalansu povišali tudi načrtovane prihodke, tako da po zagotovilih Faričeve z rebalansom nikomur ne jemljejo že dodeljenega denarja. Več si obetajo predvsem od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, potem ko so tudi po besedah župana Štefana Čelana sprva zaradi neznank okoli nepremičninskega davka to postavko načrtovali nekoliko bolj zadržano. Z 1,9 milijona se bodo ti prihodki povišali na 2,5 milijona evrov.

Nekaj dodatnega denarja si obetajo še od najemnin iz naslova gospodarske javne infrastrukture, nekoliko so uskladili še transferne prihodke po zaslugi sredstev Fundacije za šport za prenovo pomožnega igrišča na nogometnem stadionu.

Ob vsem tem pa se je povišala še postavka za nadaljevanje gradnje OŠ Ljudevita Pivka. Država je namreč obljubila dodatnih 500.000 evrov, zato so ta denar morali vključiti tako med prihodke kot med stroške.

Kot je še povedala Faričeva, so se z rebalansom prihodki zvišali za dobrih osem odstotkov in znašajo 32,6 milijona evrov, odhodki pa so se zvišali za manj kot šest odstotkov in znašajo 33,7 milijona evrov. To pa pomeni, da se je primanjkljaj znižal na 1,1 milijona evrov. Primanjkljaj bodo, kot je bilo že predvideno, pokrivali z zadolževanjem v višini 1,4 milijona evrov. (sta)

ptuj 5435

Ptujska občina

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen