Slovenska karitas za BiH in Srbijo zbira samo še finančna sredstva

0

Slovenska karitas je danes sporočila, da zaokrožuje zbiranje materialne pomoči za prizadete v poplavah v BiH in Srbiji, da pa do konca leta nadaljuje z zbiranjem finančnih sredstev za obnovo domov na prizadetih območjih v teh državah.

Ta teden bodo v BiH poslali še zadnje štiri kontejnerje pomoči in s tem zaokrožili pošiljanje materialnih pošiljk, namenjenih prvi pomoči na poplavljenih območjih v Srbiji in BiH.

Kot so dodali, so večino pošiljk poslali s tovornjaki in v konvojih Slovenske vojske. Na poplavljena območja so tako poslali 22 kontejnerjev pomoči, skupaj več kot 230 ton oziroma več kot 415 palet večinoma s hrano in higienskimi pripomočki. Pošiljke so vsebovale tudi pralne stroje, čistila, vodo ter samokolnice in orodje za odstranjevanje in čiščenja naplavin. Skupna ocenjena vrednost materialne pomoči znaša 164.500 evrov.

Pomoč so sprejele dekanijske in župnijske karitas v Srbiji v Šabcu in Valjevu ter v BiH na poplavljenem območju Posavine (Odžak, Brčko, Vidovice) ter Banja Luke.

Za pomoč prizadetim v poplavah v BiH in Srbiji je doslej zbrala skupno okoli 208.367 evrov, od tega 39.000 evrov preko sporočil sms. Povprečen znesek nakazil na tekočem računu znaša 72 evrov, kar je še enkrat več kot v rednih akcijah, so še poudarili. Dodali so, da so vse župnije zbirale denarna sredstva za pomoč tudi v eni nedeljski nabirki, vendar o teh sredstvih še nimajo podatka.

Doslej so za prvo pomoč na prizadeta območja nakazali 100.000 evrov.

Pri Slovenski karitas so ob tem poudarili, da se razmere na poplavljenih območjih počasi umirjajo, da pa je na območju opustošenje, uničeni domovi, kmetijski pridelki in poginula živina, in kar je najhuje, strah ter žalost ob izgubi svojcev. V prihodnjih mesecih in prihodnjih dveh letih bo tako potrebno še veliko pomoči, da bi se vsaj malo omilile posledice poplav, ki so hudo prizadele že tako obubožano prebivalstvo. Zato bo Slovenska karitas do konca leta nadaljevala z zbiranjem finančnih sredstev, ki bodo namenjena obnovi domov v Srbiji in BiH.

Slovenska karitas zbira denarna sredstva na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice so na voljo v vseh župnijah in tudi na vseh poštah po Sloveniji.

(sta)

karitas

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen