Predsednik Pahor potrdil slovensko prijateljstvo z BiH

1

Predsednik republike Borut Pahor se je drugi dan uradnega obiska v Bosni in Hercegovini srečal s člani obeh domov Parlamentarne skupščine BiH ter predsedujočim Svetu ministrov BiH Vjekoslavom Bevando. Pahor je poudaril, da bo Slovenija pomagala BiH pri odpravljanju posledic poplav kot tudi na njeni poti v EU.

Predsednik Pahor je s sogovorniki v parlamentu BiH predvsem izmenjal stališča o razmerah v regiji in o evropski perspektivi BiH.

Predstavnik skupščine Denis Bečirović je dejal, da v BiH vidijo Slovenijo kot prijateljsko državo in zaveznico na poti v EU. Člani parlamentarne skupščine so se zahvalili predsedniku za pomoč Slovenije ob katastrofalnih poplavah.

Slovenski predsednik je izpostavil, da je Slovenija pripravljena BiH nuditi vsestransko pomoč pri odpravi posledic poplav, kot so strokovna pomoč pri oceni škode ter zagotavljanje sredstev EU za sanacijo poplavljenih območij.

Ocenil je, da ima BiH zgodovinsko priložnost, da si zagotovi evropsko prihodnost, vendar mora narediti premik glede institucionalnih sprememb v smeri večje funkcionalnosti države. S tem bo dala tudi EU boljšo možnost, da pomaga BiH na poti v Bruselj, je dejal.

Predsednik Pahor je članom skupščine zagotovil, da Slovenija ostaja zaveznica BiH pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU. S predstavniki parlamenta BiH so se strinjali, da je regionalna pobuda proces Brdo izjemno pomembna za celotno regijo in je spodbudila premike pri reševanju več odprtih regionalnih vprašanj.

Slovenski predsednik se je danes srečal tudi s premierom BiH, Bevando, ki se je zahvalil za takojšnjo pomoč Slovenije v težkih razmerah med in po poplavah. Sogovornika sta spregovorila tudi o gospodarskem sodelovanju in se strinjala, da imata državi veliko možnosti na področju gospodarskega sodelovanja med državama.

Med Pahorjevim obiskom Operativno-komunikacijskega centra (Okc) BiH za sanacijo škode od poplav sta namestnik ministra za varnost BiH Mladen Ćavar ter vodja OKC Samir Agić predstavila obseg škode in načrte za sanacijo poplavljenih območij po poplavah.

Strinjali so se, da je konkretna pomoč Slovenije BiH dobrodošla tako na področju kmetijstva kot tudi na področju izkušenj in tehnologije slovenskih strokovnjakov za vode, ki bodo v prihodnjih mesecih pomagali pri sanaciji poplavljenih območij.

Ob tem je Ćavar pohvalil izjemno pomoč slovenskih vojakov in policistov, ki so po podatkih ministrstva za varnost rešili več kot 500 človeških življenj.

Predsednik republike bo uradni dvodnevni obisk končal s popoldanskim obiskom pri slovenskih vojakih v mednarodni vojaški bazi Eufor. (sta)

Borut Pahor 5321

Predsednik RS Borut Pahor

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Z našimi režimskimi oblastniki je križ.

    Ko so pri nas poplave in druge ujme, se deljo kot da so se zgodile v Srbiji in v BiH.

    Ko so polave v Srbiji in v BiH, pa kličejo na pomoč kot bi morali, ko se zgodijp pri nas.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen