Predsednik Pahor odpoklical veleposlanika Balažica – zaradi pedofila Omana

1

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal ukaz o odpoklicu slovenskega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica, ki ga je odnesla prisotnost obsojenega pedofila Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu marca letos. To je močno razburila avstralske Slovence. Balažic je tako četrti odpoklicani veleposlanik v zgodovini Slovenije.

Pahor je Balažica odpoklical po sklepu vlade, ki je odpoklic na predlog ministra Karla Erjavca, ki opravlja tekoče posle, podprla 22. maja. Pahor je sledil tudi predlogu vlade, da se veleposlanika odpokliče z 31. julijem.

Balažic, ki je položaj veleposlanika v Avstraliji prevzel leta 2011, je bil sicer pristojen tudi za Malezijo, Indonezijo in Novo Zelandijo s sedežem v avstralski Canberri.

Erjavec je sredi marca uvedel nadzor nad delom veleposlaništva v Canberri, potem ko so izseljenci v Avstraliji opozorili, da je Balažic na odprtje slovenskega konzulata v Melbourneu povabil tudi obsojenega pedofila Omana, ki je v Sloveniji poznan tudi po vpletenosti v različne orožarske afere.

Nadzor, ki se je končal 14. aprila, je najprej pokazal, da Omana ni bilo na seznamu povabljenih na odprtje konzulata. To je v državnem zboru poslancem pojasnil tudi Erjavec, nato pa so se pojavila dodatna pričevanja in slikovni material udeležencev dogodka, zaradi katerih je minister uvedel dodatno preiskavo. Po tem pa se je Erjavec odločil, da se Balažica umakne s položaja, ker da nima več zaupanja dela avstralskih Slovencev.

V skoraj 23-letni zgodovini samostojne Slovenije so bili doslej odpoklicani štirje veleposlaniki. Ob Balažicu je bila leta 2008 zaradi povzročitve prometne nesreče v Sarajevu odpoklicana veleposlanica Nataša Vodušek, v letu 2010 pa Borut Mahnič ter Peter Reberc, ki sta po pojasnilih zunanjega ministrstva kršila zakon o zunanjih zadevah. (sta)

milan balazic

Število komentarjev: 1
  1. Krucefiks pravi

    Povejte mi, kaj je komunist, ki se v zelo zrelo poznih leti hvali, da so mu ga pušile 10 do 12 letnice oziromq letniki?

    Pedofil ali nakladač?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen